Eduskuntapuolueista vain Vihreät ja Vasemmistoliitto kieltäisivät turkistarhauksen, ilmenee Uuden Suomen Puoluekoneesta. Eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara jaksaa silti uskoa järjestön tavoitteeseen turkistarhattomasta Suomesta vuoteen 2025 mennessä – siitäkin huolimatta, että pääministerinä toimii ainakin vaaleihin asti ”minkki-Mariksi” julistautunut Mari Kiviniemi (kesk.).

Pääministerin käytös toissa viikonloppuna järjestetyssä Emma-gaalassa oli liikaa Salla Tuomivaaralle. Iltalehden mukaan turkikseen pukeutunut Kiviniemi reagoi gaalassa tuoreisiin turkistarhauspaljastuksiin esittelemällä itsensä vitsaillen ”minkki-Mariksi”.

–Nyt jo toistamiseen tulee ikäviä paljastuksia suomalaisista tarhoista, ja meidän pääministerimme hihittelee turkissaan ja kutsuu itseään ”Minkki-Mariksi”. Se oli sopimatonta. Ihan niin välinpitämättömästi ei pitäisi suhtautua eläimiin, sanoo Tuomivaara Uudelle Suomelle.

MTV3:n kahden viikon takaisessa 45 minuuttia -ohjelmassa julkaistiin kuvamateriaalia, joka osoitti vakavia laiminlyöntejä kahden turkispomon omilla tiloilla. Tuomivaaran mielestä Kiviniemen ylimielinen suhtautuminen on käsittämätöntä, koska paljastukset koskevat turkisalan johtohahmoja.

Pääministerin suhde turkisteollisuuteen tiedetään läheiseksi. Hän sai vuoden 2007 vaalikampanjaansa rahaa Turkistuottajat Oyj:ltä, hänen tukiyhdistyksensä rahankerääjä oli Turkistuottajien viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä ja hänen aviomiehensä mainostoimisto on tehnyt laajaa yhteistyötä turkisalan kanssa. Kiviniemen mukaan rahan vastaanottamisessa laillisen elinkeinon harjoittajilta ei ole ongelmaa.

Animalian kannalta tämä tarkoittaa sitä, että järjestö näkisi vaalien jälkeen pääministerinä mieluummin kokoomuksen Jyrki Kataisen kuin Kiviniemen. Keskustassa turkistarhauksen vastustajien on hankala ”tulla kaapista” jo senkin takia, että puheenjohtaja Kiviniemen kanta on selvä.

–Ei kokoomus perinteisesti ole mikään eläinsuojelumyönteinen puolue, mutta helpompi siellä on modernia ajattelua saada läpi kuin keskustassa, joka on varmasti Suomen turkistarhausmyönteisin puolue RKP:n ohella. Keskustapuolueessa on iso kynnys [puhua turkistarhausta vastaan], sanoo Tuomivaara.

Kokoomus vastasi SDP:n, keskustan, Perussuomalaisten, RKP:n ja Kristillisdemokraattien tavoin selkeästi ”ei” Uuden Suomen Puoluekoneen kysymykseen siitä, pitäisikö turkistarhaus kieltää Suomessa. Tästä huolimatta Salla Tuomivaara uskoo vuoden 2025 tavoitteen olevan kovassa myötätuulessa vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen.

Ensimmäinen askel otettiin viime kesänä, kun Vasemmistoliitto asettui puolueena ajamaan turkistarhauksen kieltämistä Vihreiden tavoin. Merkittävämpänä tekijänä Tuomivaara kuitenkin pitää sitä, että kokoomuksen rivit rakoilevat.

–Ei siellä vielä puolueena uskalleta ottaa kieltävää kantaa, mutta meillä on riveissämme useita kokoomuksen hahmoja. Vasemmistoliitto oli hyvä voitto, mutta tärkeämpää on se, että kokoomuksessa on selkeästi toimintaa ja vaikutusvaltaisiakin tekijöitä on sitoutunut tavoitteeseemme. Vuosikausia Tanja Karpela oli ainoa perinteisten oikeistopuolueiden edustaja, joka uskalsi puhua turkistarhausta vastaan, Tuomivaara toteaa.

Animalia ylläpitää verkkosivuillaan listaa eduskuntavaaliehdokkaista, jotka ovat sitoutuneet tavoitteeseen turkistarhattomasta Suomesta. Listalta löytyy tällä hetkellä kahdeksan kokoomuksen ehdokasta, heidän joukossaan opetusministeri Henna Virkkunen.

Keskustan ehdokkaita listalla on vain kaksi, SDP:n 16, RKP:n 4, Perussuomalaisten 5, Vasemmistoliiton 84 ja Vihreiden 128.

Animalia uskoo, että turkistarhauskielto voisi toteutua vuoteen 2025 mennessä, jos keskustelu lähtee vakavasti käyntiin tulevalla vaalikaudella.

Vihreät perustelee turkistarhauksen kieltämistä Puoluekoneessa sillä, että ”nykymuotoisella turkistuotannolla ei ole eläinystävällisiä vaihtoehtoja”. Poliittiset toimenpiteet turkiseläinten häkkikasvatuksen kieltämiseksi etenevät jatkuvasti muun muassa EU:ssa.

–Näin ollen elinkeinoa ei pidä tukea julkisilla tuilla, kuten investointituilla, vaan turkistarhauksesta on luovuttava ja se on kiellettävä siirtymäajalla, puolue perustelee.

Samaa mieltä on Vasemmistoliitto, joka luopuisi tarhojen sukupolvenvaihdoksista ”tukemalla siirtymistä toiseen elinkeinoon”.

SDP ja kokoomus vetoavat kieltämistä vastustavissa perusteluissaan elinkeinon merkittävyyteen. Molempien puolueiden mukaan laiminlyönteihin on kuitenkin puututtava.

–On sekin parempi vastaus kuin se, että mitään ei tulla tekemään, kommentoi Tuomivaara.

Oliko Mari Kiviniemen turkisvitsailu sopimatonta käytöstä? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.