Oppositiojohtaja Mari Kiviniemi (kesk.) uskoo, että viime kädessä eduskunta voisi puuttua kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) asemaan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Kiviniemi sanoi Ylen Ykkösaamussa, että eduskunnan tapa on antaa puolueiden päättää valiokuntien puheenjohtajuudesta oman mielensä mukaisesti.

Kevään vaalivoiton jälkeen perussuomalaiset sai itselleen valiokuntapaikkojen jaossa hallintovaliokunnan. Se käsittelee maahanmuuttoa ja aselakeja. Hallintovaliokunnan johtoon nimitettiin tunnettu maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-aho.

Halla-aho joutui ikävään valoon, kun hänen aiempi toimintansa maahanmuuttokriittisenä kansalaisaktiivina ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna yhdistettiin kiisteltyyn Gates on Vianna -blogiin. Blogi oli yksi Norjassa kymmenien ihmisten hengen vaatineen verilöylyn suunnitelleen Anders Breivikin innoittajista.

Jussi Halla-aho kiisti Uuden Suomen haastattelussa viime viikolla kuuluvansa niin kutsuttuun anti-jihadistiseen liikkeeseen. Hän epäili koko liikkeen olemassaoloa.

Viikonloppuna SDP:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner vaati Halla-ahon eroa hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Keskustan Mari Kiviniemi vastuutti tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän Halla-aho-asiassa, kun häneltä kysyttiin pitäisikö valiokunnan puheenjohtaja vaihtaa:

- Kysymys pitää esittää puolueen puheenjohtajalle [Timo Soinille] ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalle [Pirkko Ruohonen-Lernerille], onko kaikki kunnossa ja onko luottamusta, Kiviniemi sanoi.

- Se on [perussuomaalisten] eduskuntaryhmän asia. Toki, jos kansanedustaja tekee jotain sellaista, että luottamus menee, se on varmasti myös eduskunnan asia.

Kiviniemi vaati vihapuheen suitsimista poliisin ja kansalaisten toimesta. Jussi Halla-aho on saanut hovioikeudessa sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta blogissaan. Syyttäjä ja Halla-aho ovat saaneet valitusluvan korkeimpaan oikeuteen.

- On selvää, että Halla-ahon puheet ovat huolestuttavia ja niitä on syytä kritisoida, Kiviniemi sanoi Ylelle.

Jussi Halla-aho on sanonut, ettei aio vetäytyä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Hän on haastatteluissa toistuvasti kritisoinut tapaa, jolla Norjan joukkosurmista on tehty Suomessa sisäpoliittinen lyömäase.