Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt valituslupaa Sebastian Tynkkysen tuomioon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oulun käräjäoikeus oli tuominnut Tynkkysen 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Oulun kaupunginvaltuutettuna toimiva, perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Tynkkynen määrättiin maksamaan sakkoja yhteensä 300 euroa viime tammikuussa. Käräjäoikeuden mukaan Tynkkynen oli kirjoittanut kolmessa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta pois ja että islaminuskoiset tulee poistaa maasta massiivisten siirtojen avulla.

KKO on hylännyt Tynkkysen valituslupahakemuksen, joka koski Tynkkysen oikeutta valittaa hovioikeuteen. Tynkkynen haki tuomioon muutosta Rovaniemen hovioikeudelta, joka ei kuitenkaan myöntänyt hänelle jatkokäsittelylupaa. KKO:ssa kysymys oli siitä, olisiko hovioikeuden tullut myöntää Tynkkyselle jatkokäsittelylupa.

Tynkkynen sanoi jo heti käräjätuomion jälkeen, että kyseessä on poliittinen tuomio. Nyt hän kommentoi KKO:n päätöstä tiedotteessa.

– Vien sen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi ja se on viimeinen askel, jonka voin sananvapauteni puolustamisen suhteen enää ottaa. Uskon, että suomalainen oikeuskäytäntö ei omassanikaan tapauksessa kestä ihmisoikeustuomioistuimen päivän valoa, sillä se rajoittaa sananvapautta perusteettomalla tavalla, Tynkkynen sanoo tiedotteessa.

Hovioikeus oli katsonut, ettei käräjäoikeuden tuomion oikeellisuutta ole millään muodoin syytä epäillä. KKO taas on ennakkopäätöstuomioistuin, jonka keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä, joilla ohjataan laintulkintaa ja oikeuskäytäntöä. KKO voi myöntää valitusluvan myös purkuperusteella oikeudessa tapahtuneen virheen takia.

Lue myös:

Sebastian Tynkkynen: ”Odottelen tietoja, mistä minua edes syytetään, jos syytetään”

Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen

Tutkija perussuomalaisten tuomioista: ”Sakko ei paljoa satuta”

Sebastian Tynkkynen tuomiostaan: ”Täysin käsittämätön ajatus 2000-luvun Suomessa”