Oululainen 52 työntekijän alihankintakonepaja Aikolon on esimerkki paikallisesta sopimisesta, joka toimii niin työnantajan kuin työntekijöidenkin mukaan hyvin, kertoo Kauppalehti.

Yritys ei kuulu työnantajaliittoon eikä pääluottamusmiestä ole.

Yrityksen päätöksentekoon henkilökunta osallistuu joka maanantai järjestettävässä yhteisessä kokouksessa, toimitusjohtaja Lasse Hahtonen kertoo.

Yrityksessä noudatetaan muovituoteteollisuuden ja kemian tuote­teollisuuden liiton sopimaa palkkataulukkoa. Sen päälle maksetaan konekohtaisia tuotantopalkkioita, jotka perustuvat tavoitelaskentaan. Bonuslisä voi olla nollasta kahteensataan euroon kuukaudessa.

”Alan viimeisin, tuore 3,2 prosentin palkankorotus otettiin meillä käyttöön heti täysimääräisenä, vaikka korotuksen olisi voinut jakaa. Tämä on sitä paikallista sopimista, josta yhdessä päätämme”, Hahtonen sanoo.

”En vastusta ay-liikettä, sillä se oli aikoinaan tarpeellinen. Suuria työn epäkohtia ei enää kuitenkaan ole. Mahdolliset ongelmat olemme ratkaisseet paikallisesti keskustelemalla”, hän jatkaa.

Työnantajaliittoa Hahtonen vierastaa.

”Siellä ajetaan vain suuryritysten asiaa, ja päätökset tulevat meille pienemmille saneluratkaisuina. Se, mikä sopii 5 000 työntekijän yritykselle, ei sovi meille”, Hahtonen sanoo.

LUE MYÖS:

Paikallinen sopimus onnistui Koskenkorvan tehtaalla: ”6 päivän vapaa tuntuu lomalta”

Hämmästys Suomen työmarkkinoista – Kansanedustaja: Miksi 25 000 yritystä saa sopia joustavammin kuin 45 000?

Iiro Viinaselta raju ryöpytys ay-liikkeelle

Pian tarvitaan jopa 53 000 uutta työntekijää Suomessa – ”Koneet käyvät nyt täysillä”