Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapellaan oikeuksista taksipalveluiden tarjoamiseen, Kauppalehti kertoo. Taksiyhtiöt ovat valittaneet kilvan Finavian hankintapäätöksistä.

Finavian päätös siitä, mitkä toimijat saavat operoida Helsinki-Vantaan lentokentällä, on saanut aikaan valitusrumban markkinaoikeuteen. Finavia kevään kilpailutuksessa valituksi tulivat Vantaan Taksi, Lähitaksi ja Kajon.

Rannalle jääneet Taksi Helsinki ja Kovanen valittivat päätöksestä markkinaoikeuteen. Kovanen perui myöhemmin oman valituksensa, mutta Taksi Helsinki vaati, että markkinaoikeus kumoaa Finavian hankintapäätöksen.

Yritys totesi perusteluissaan, että Finavia oli valinnut tarjouskilpailun perustella yhdeksi palveluntarjoajaksi Kajonin, joka on samaa konsernia oman tarjouksensa kilpailutukseen tehneen Kajon Groupin kanssa. Valituksessaan Taksi Helsinki muistutti, että hankintasäädösten mukaan samaan konserniin kuuluvien tarjoajien on laadittava tarjouksensa itsenäisesti ja toisistaan riippumatta.

Valitus sai Finavian oikaisemaan päätöstään ja valitsemaan Taksi Helsingin operoimaan Helsinki-Vantaan lentokentällä Kajonin sijaan.

Nyt Helsinki-Vantaan lentokentällä on taksitolppia kaikkiaan neljä: omat tolpat operoimaan valituille Lähitaksille, Vantaan Taksille ja Taksi Helsingille sekä neljäs tolppa muille taksitoimijoille.

Tilanne ja sopimukset ovat kuitenkin toistaiseksi väliaikaisia. Kajon on valittanut markkinaoikeuteen siitä, että Finavia sulki sen pois tarjouskilpailusta. Yritys vaatii muun muassa, että markkinaoikeus velvoittaa Finavian palaamaan alkuperäiseen päätökseen, missä Kajon oli palveluntuottajien joukossa. Markkinaoikeudessa tapauksen käsittely kestää useita kuukausia.

Lue myös:

Ensimmäinen taksiraivo havaittu – hämmennystä Helsinki-Vantaalla

Mitä taksiuudistuksesta pitää tietää? Tarkista nämä 3 asiaa autoon astuessasi

Taksikuskit varoittivat jo etukäteen Kela-kaaoksesta – ”Onko uudistuksessa järjestelmävika?”