Suomalaisten suosikkijuoma lonkero rantautuu viimein Amerikkaan. Asialla ei ole Original Long Drinkiä valmistava panimoyritys Hartwall, vaan nimenomaan lonkerohanketta varten perustettu suomalaisamerikkalainen startup-yritys, Kauppalehti kertoo.

Kalifornian suomalaisyhteisössä nousi viime vuoden lopulla pienimuotoinen kansanliike suomalaisen ginipohjaisen lonkerojuoman saamiseksi paikalliseen ravintolaan. Hartwall kommentoi tuolloin, että yhtiö ei suunnittele Yhdysvaltoihin laajentamista maan raskaan byrokratian takia. Lue tarkemmin: Hartwall vastaa baariyrittäjän ihmetykseen – byrokratia jumitti Lonkeron

Äskettäin perustettu The Long Drink Company aloittaa tällä viikolla lonkeron myymisen New Yorkin alueella.

– Nyt byrokratian viimeinenkin vaihe on selätetty ja ensimmäinen 17 000 tölkin lonkeroerä toimitetaan New Yorkin baareihin ja alkoholimyymälöihin tällä viikolla. Kesäkuussa tulee seuraava 100 000 tölkin erä, kertovat perustajaosakkaat Ere Partanen ja Sakari Manninen Kauppalehdelle.

He saivat idean amerikkalaistuttaviensa ihastuttua lonkeroon Suomessa käydessään.

– Tajusimme, että vastaavaa juomaa ei ole tarjolla USA:ssa.

Viennistä ei ole kyse, sillä se osoittautui tässäkin tapauksessa liian vaikeaksi ja kalliiksi. Ratkaisu oli 5,5-prosenttisen juoman tekeminen Yhdysvalloissa. Vaikka juoma valmistetaan USA:ssa, sitä markkinoidaan näkyvästi Suomi-kärjellä. Six-pack-pakkauksen kyljessä on Koli-maisema ja tuote myydään nimellä The Finnish Long Drink.

Startup haluaa laajentaa toimintaansa Yhdysvalloissa osavaltio kerrallaan.

Lue myös: Suomen outo lonkerotilasto: Tölkeistä 53% haettu ulkomailta – Mullistaako uusi laki, Hartwall?