Turkkilais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä, Nobel-voittajasuosikkina pidetty Daron Acemoglu lyttää Kauppalehden haastattelussa suomalaisten pohdiskelut perustulosta.

Acemoglun mukaan on ”täyttä sontaa”, että perustulo voisi olla vaihtoehto työpaikkojen menetykseen ja palkkojen alenemiseen. Hänen mukaansa perustulon idealla on kaksi ristiriitaista lähdettä. Ensimmäinen on hänen mukaansa liberaali oikeisto, joka haluaa tuhota sosiaaliset turvaverkostot.

”Toisaalta myös äärivasemmisto ajattelee sen olevan hyvä idea, mutta he jättävät huomiotta perustulon taloudelliset vaikutukset. Esimerkiksi Suomessa se tarkoittaisi noin 65 prosentin veroastetta suhteessa bruttokansantuotteeseen.”

Hänen mukaansa perustulon voisi tehdä korvaamalla olemassa olevia sosiaalisia tukitoimia, mutta tämäkin olisi typerää, koska ”ne menevät ihmisille, jotka tarvitsevat apua”. Sen sijaan perustulo subventoisi miljonäärejä, työllisiä ja työttömiä, Acemoglu katsoo.

Acemoglun mukaan verotuksen avulla voisi saada aikaan positiivisia vaikutuksia ilman perustulon haittoja.

”Älkää verottako vaikka alle 2 500 euron tuloja. Se olisi halvempaa kuin perustulo ja osuisi sinne, minne pitääkin: matalapalkkaisiin ihmisiin”, hän sanoo.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Matalimmat tulot on Suomen progressiivisessa veromallissa vapautettu valtion tuloverosta. Varsinaista tuloveroa ei yleensä makseta alle 17 200 euron vuosituloista. Kuitenkin matalistakin tuloista maksetaan esimerkiksi kunnallisveroa.

LUE MYÖS:

2420 €/kk – Tästä tilinauhasta ei mene senttiäkään valtiolle

Kansanedustaja: Nykyistä matalammat palkat mahdollisiksi Suomessa – toimeentulon turvaisi julkinen tulonsiirto ja vapautus veroista