Suomen hävittäjähankinnan päätöshetki lähenee, ja kulisseissa kuulee jo loanheittoa ja mustamaalaamista, Kauppalehti kertoo. Suomelle virhehankinta tarkoittaisi päänvaivaa seuraavaksi 30 vuodeksi.

Hävittäjäehdokkaat esittäytyivät Turku Airshow’n näytöksissä ja sen ympärillä järjestetyissä tilaisuuksissa. Suomen hävittäjähankinnan hintalappu on 7–10 miljardia euroa. Se on houkutteleva potti jokaiselle ehdokkaalle.

Ulkopuolisen on mahdoton arvioida, mitä kilpailijat tarkalleen tarjoavat Suomelle hintahaarukan sisällä. Se käy selväksi, että ehdokasjoukko on hyvin kirjava ja tarjouksista löytyy eroja.

Osa koneistakin on vielä raakileita. Väitteiden ja lupausten paikkansapitävyyden selvittämisessä riittää työtä.

HX-hankkeen ohjelmajohtajan Lauri Purasen mukaan Suomi on hankkimassa ”soivaa peliä”, joka on heti toimintavalmis.

Hankintakulujen päälle tulevat elinkaarikustannukset, joita katetaan puolustusbudjetista. Hankintahinta voi olla vain kolmasosa kokonaiskustannuksista.

Uusien hävittäjien käyttö ei saisi maksaa enempää kuin nykyisten Hornetien käyttö.

Elinkaarikustannusten näkökulmasta pahin tilanne olisi se, jos pääkäyttäjät luopuisivat hävittäjätyypistä ja Suomi jäisi ainoana maana käyttämään konetta ja maksamaan loppuajan ylläpidosta, mahdollisesti aina 2060-luvulle saakka.

”Ylivoimaisesti kriittisin asia on se, ettemme jää yksin koneen kehittämisen kanssa. Siihen meillä ei ole varaa”, Puranen sanoo.

Lue koko juttu Kauppalehdestä.

Lue lisää:

F-35-hävittäjän kokenut koelentäjä nimeää koneen ykkösominaisuuden – ”Tärkeää Suomelle, jolla on rosoisia naapureita”

Ex-diplomaatti suosittelee Suomelle 80 hävittäjän hankintaa: ”Poliittinen ja tehollinen napakymppi”

Professorit tyrmäävät hävittäjähankinnan HS:ssä – ”Todellinen tarve voisi olla 7 hävittäjää”