Niin sanottujen piratismi- tai kiristyskirjeiden massapostitus voi olla lopussa, kertoo Kauppalehti.

Markkinaoikeuden kesäkuinen päätös säästänee jatkossa lakitoimistojen vaatimuskirjeiltä ainakin pienimuotoiseen musiikki- tai elokuvasisällön laittomaan lataamiseen ja jakamiseen syyllistyneet suomalaiset.

Markkinaoikeus tiukensi kesäkuussa linjaustaan nettiliittymien ja IP-osoitteiden haltijoiden paljastamisesta. Teosten oikeudenhaltijat ja heidän lakitoimistonsa ovat viime vuosina tuomioistuimen avulla pakottaneet operaattorit kertomaan nettiliittymien haltijat, jos ne epäilivät teoksiaan ladatun tai jaetun vertaisverkoissa. Jopa yhden tv-sarjan jakson lataaminen on voinut johtaa seurauksiin.

Markkinaoikeus aikoo jatkossa ottaa käsittelyyn vain ”merkittävissä määrin” tekijänoikeuksia loukanneita liittymiä ja henkilöitä. Samalla lataajan tuomioon vaadittava näyttö laajentuu.

Markkinaoikeuden päätös tarkoittanee Kauppalehden mukaan sitä, että kun lakitoimistojen nykyinen liittymänhaltijoiden varasto ehtyy, tekijänoikeuskirjeiden massapostitus loppuu.

– On liian aikaista sanoa, mikä markkinaoikeuden linjassa muuttuu. Jää nähtäväksi, miten laista johtuvaa, tietojen luovutukselle edellytyksenä olevaa ”merkittävissä määrin” -kynnystä tai siitä esitettyä näyttöä jatkossa tulkitaan, Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa sanoo Kauppalehdelle.

– Markkinaoikeuden linjauksen tiukennus parantaa ihmisen yksityisyydensuojaa. Todennäköisesti tekijänoikeuskirjeiden määrä vähenee, mutta loppuvatko ne kokonaan, jää nähtäväksi, sanoo puolestaan tekijänoikeuskirjeen saajia edustavan Turre Legalin lakimies Jussi Kari.

Valtaosassa tapauksista lataajille esitetyt vaatimukset ovat melko pieniä, sillä Hatanmaan mukaan 85 prosenttia toimiston lähettämistä karhukirjeistä sisältää korkeintaan tuhannen euron vaatimuksen.

Lue myös:

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Hedman Partnersin 3250 €:n vaatimus kaatui – oikeudesta 28 000 euron lasku leffayhtiöille

Huomio Hedman Partnersin tappiosta oikeudessa: ”Ensimmäinen huti”

Piratismikirjeet: Hedman Partners pettyi 28 000 €:n tappioon – kehittää jo uusia aseita lataajia vastaan