Teollisuusliiton nettovarallisuus oli viime vuoden lopussa niin suuri, että kaikki sen työssäkäyvät jäsenet voisivat olla yhtä aikaa lakossa 99 päivän ajan, kertoo Kauppalehti.

Kauppalehti kävi läpi kuuden ammattiliiton Patentti- ja rekisterihallitukseen toimitetut tilinpäätökset: OAJ:n, JHL:n, Teollisuusliiton, PAM:n, Rakennusliiton ja Tekniikan Akateemisten. Niistä vain OAJ pystyi viime vuonna kattamaan kulunsa jäsenmaksuilla.

Kauppalehden mukaan Teollisuusliitto on ammattiliitoista äveriäin. Yhteinen piirre liitoille on se, että niillä on huomattavasti piilovarallisuutta ja huomattava kiinteistöomaisuus. Pörssiin kesällä listattu vuokratalojätti Kojamon osakkeiden omistus on sitä omistaville liitoille piilovarallisuutta, joka ei näy liittojen taseissa.

Ammattiliittojen ei tarvitse yleishyödyllisinä yhteisöinä maksaa tuotoistaan veroja. Esimerkiksi Kojamo eli entinen VVO on maksanut ammattiliitoille kymmenien miljoonien eurojen osingot verovapaina. Liittojen johtajat ovat perustelleet varallisuuden keräämistä sillä, että ne ovat riittävän uskottavia, jos työmarkkinaneuvottelut ajautuvat hankaluuksiin.

Turun yliopiston taloustieteen professorin Matti Virénin mukaan on ongelmallista, että ammattiliitot keskittyvät omaisuuden kartuttamiseen, mutta eivät maksa tuotoistaan veroja.

”Ammattiliitot alkavat olla tilanteessa, jossa omaisuustulot dominoivat tulonhankintaa. Se pistää miettimään, mikä on kupletin juoni”, Virén sanoo Kauppalehdelle.

Lue lisää Kauppalehdestä