Smoothiebaariketju Jungle Juice Barin (Smoothie Heaven Oy) entinen työntekijä Salla Jokinen, 29, on haastanut ketjun käräjäoikeuteen ja syyttää tätä koeajan purusta epäasiallisin perustein.

Jokinen vaatii yhtiöltä työsuhteen perusteettomasta päättämisestä viiden kuukauden palkkaa vastaavaa 7 200 euroa sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Jungle Juice Barin perustaja ja toimitusjohtaja Noora Fagerström kiistää koeajan purun ilman perusteita, mutta ei halua kommentoida yksittäisen työntekijän asioita.

Jokinen kirjoitti asiasta torstaina blogissaan. Kauppalehdelle Jokinen kertoo, että hän aloitti työskentelyn Porin Jungle Juice Barissa joulukuussa 2017.

Tammikuun lopulla Jokinen sai esimieheltään kutsun keskusteluun, jossa hänen koeajalla ollut työsuhteensa päätettiin toinen päivä helmikuuta.

”Pyysin heti perusteita. Lähiesimies toisteli useita kertoja, että tähän tilanteeseen on valitettavasti tultu, enkä voi kommentoida enempää”, Jokinen kertoo.

Hän kertoo saaneensa numeron ja sähköpostiosoitteen henkilöstöpäällikölle, mutta saaneensa perusteet koeajan purusta vasta kaksi viikkoa myöhemmin.

”Syyt olivat täysin tuulesta temmattuja. Perusteissa ilmeni syrjinnäksi tulkittavia perusteita”, Jokinen kertoo.

”On mainittu perusteeksi tilanteita, joissa olen toisen työntekijän kanssa samassa työvuorossa, ja olemme saaneet ohjeet toimintaamme esimieheltä. Toista työntekijää ei kuitenkaan ole irtisanottu.”

Jokinen kertoo, että hänellä ei ollut työkokemusta kaupan alalta, ja kolmen kuukauden harjoitteluajalta hänelle maksettiin alennettua palkkaa. Palkan oli määrä maaliskuun alussa nousta seuraavalle palkkatasolle.

Jokinen kirjoittaa blogissaan epäilleensä, että työskentelee yrityksessä, joka ”kierrättää työntekijöitä”.

Jokinen kertoo saaneensa bloginsa julkaisun jälkeen yhteydenottoja eri puolilta Suomea. Jokisen mukaan tähän mennessä viisi muuta yrityksen entistä työntekijää kokee tulleensa kohdelluksi samoin.

Jungle Juice Bar: ”Tämä ei ole tapamme toimia”

Jungle Juice Barin Noora Fagerström korostaa, että kyseessä ei ole yrityksen tapa toimia.

”Tämä ei ole tapamme toimia. Me olemme iso työnantaja ja työllistämme tosi paljon nuoria, joille tämä on ensimmäinen työpaikka. Heillä ei välttämättä mitään kokemusta työelämästä. Totta kai on hyvä asia, että työnantajalla on oikeus purkaa työsuhde koeajalla. Mutta kyllä me työntekijöitä kuuntelemme”, Fagerström sanoo.

Miksi perusteet koeajan purkuun on annettu vasta kaksi viikkoa myöhemmin?

”Se ei pidä paikkaansa”, Fagerström sanoo.

Fagerström korostaa, että kyseessä on yksittäinen tapaus, eikä vastaavia ole tullut yrityksen kahdeksan vuoden toiminnan aikana.

”Meillä on henkilöstötyytyväisyys asteikolla yhdestä viiteen 4,3. Me pidämme työntekijöistä hyvää huolta”, Fagerström sanoo.

Pelkäättekö, että vastaavia tapauksia tulee lisää?

”En pelkää. Täytyy sanoa, että me olemme todella rehellisiä tässä asiassa. Meillä ei ole mitään salattavaa. Faktat ovat pöydällä ja pidämme äärimmäisen tarkasti huolta siitä, että kaikki menee oikein.”

Fagerström on harmissaan siitä, että sosiaalisessa mediassa leviävä blogikirjoitus antaa yhtiön toiminnasta vääränlaisen kuvan ja haittaa siten liiketoimintaa.

”Yksittäinen henkilö pystyy paremmin revittelemään aiheella, mutta me emme halua yrityksenä lähteä siihen. Tämä vaikuttaa yritykseen kuitenkin jo sisäisestikin. Koeajalla olevat työntekijät kyselevät, mitä heille tapahtuu. Tämä luo turhaan huonoa energiaa ja negatiivisuutta.”

Haastehakemus: ”Syitä ei tarpeen selvittää työntekijälle”

Kauppalehden hankkimassa, Helsingin käräjäoikeuteen viime toukokuussa saapuneessa haastehakemuksessa yhtiö toteaa, ettei ”Jokisen työsuoritus ei kuitenkaan ole vastannut sitä, mitä Smoothie Heaven Oy työntekijöiltään odottaa”.

”Täysin asiallinen peruste päättää työsuhde koeajan perusteella on esim. se, että työnantaja katsoo, että työntekijä ei ole sellainen, jota ovat etsineet. Koeaikapurku ei siis vaadi esim. irtisanomisen suorittamiseen vaadittavia asiallisia ja painavia perusteita”, haastehakemuksessa todetaan.

Yhtiötä edustavan lakimiehen mukaan ”koeaikapurun syitä ei lähtökohtaisesti ole tarpeen selvittää työntekijälle”.

Smoothie Heavenin mukaan Jokisen esimiehet olivat ”useasti keskustelleet Jokisen kanssa tämän työsuoritukseen liittyvistä puutteista”.

Tapausta puidaan Helsingin käräjäoikeudessa ensi syksynä.

”Lähdin tappelemaan, koska ei näin voi tehdä. Nyt olen kuullut, että on todella yleistä, että koeaikaa hyödynnetään sen tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla, koska kukaan ei ole niin hullu, että lähtee näin massiivisesti tappelemaan. Mutta minä ilmeisesti olen”, Jokinen sanoo.

Haastehakemuksen mukaan riitaan on yritetty saada sopuratkaisua.

Fagerströmin mukaan yritys ei halunnut Jokisen kohdalla suostua sovitteluun, koska ”näkökulmamme ovat niin kaukana toisistaan”.

Jungle Juice Bar (Smoothie Heaven Oy) on Noora Fagerströmin puolisonsa kanssa vuonna 2010 perustama ketju.

Viime vuonna yhtiön enemmistöomistajaksi tuli pääomasijoittaja Vaaka Partners. 50 toimipaikan ketjulla on yli 300 työntekijää. Yritys on tänä vuonna avannut neljä toimipaikkaa Ruotsiin.