Euroopan parlamentti äänestää uudesta komissiosta tänään klo 13 alkaen Suomen aikaa. Jos komissio saa parlamentin enemmistön puolelleen, komissio voi aloittaa työnsä joulukuussa, kuukautta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

Uudella komissiolla oli käynnistymisvaikeuksia, sillä europarlamentaarikot hyllyttivät kolme komissaariehdokasta. Uusien valitseminen ja kuulemisten järjestäminen on vienyt aikaa. Itse puheenjohtaja Ursula von der Leyenilla oli myös hiuskarvan varassa, ettei häntä torjuttu heinäkuun äänestyksessä. LUE SEURAAVAKSI:

Nyt suomalaismepit uskovat kuitenkin, että komissio saa Euroopan parlamentin enemmistön hyväksynnän.

”Se on aika selvää”, sanoo Henna Virkkunen (kok) Strasbourgissa.

”Von der Leyenilla on selvästi näkemystä ja kykyä koota asioita yhteen”, Sirpa Pietikäinen (kok) sanoo. LUE SEURAAVAKSI:

Sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoma (sd) uskoo myös, että hänen ryhmänsä äänestää lähes yksimielisesti uuden komission puolesta.

”Von der Leyen on tehnyt paljon kuunnellakseen parlamenttia. S&D:ssä on tapahtunut asennemuutos”, Heinäluoma kuvaa ja viittaa heinäkuuhun, jolloin osa sosiaalidemokraateista suhtautui von der Leyeniin todella kriittisesti muun muassa, koska valituksi tuli ulkopuolinen henkilö, joka ei ollut ollut ehdolla eurovaaleissa eikä kampanjoinut eurooppalaisten asioiden puolesta. LUE SEURAAVAKSI:

Myös liberaalien ryhmästä, jossa istuvat RKP ja keskusta, löytyy suomalaismeppien arvion mukaan tuki uudelle komissiolle.

Vihreät äänestävät tyhjää

Uudella komissiolla ei ole kuitenkaan kaikkien ryhmien täydellistä tukea. Esimerkiksi vihreät aikovat äänestää tyhjää.

”Parlamentin kolme suurinta ryhmää on pystynyt vaikuttamaan enemmän komission ohjelmaan. Me olemme puoliksi ulkopuolella”, sanoo Ville Niinistö (vihr).

Vihreiden mielestä uusi komissio on kunnianhimoinen, mutta ei tarpeeksi vihreiden makuun.

”Komissio tekee kuitenkin ja sen pitäisi päästä toimimaan”, Niinistö sanoo. LUE SEURAAVAKSI:

Niinistön mukaan vihreät eivät halua varsinaisesti jarruttaa komission aloittamista, mutta eivät halua antaa siunaustakaan ohjelmalle, joka ei poliittisen ryhmän mukaan ole tarpeeksi vihreä.

Tämän päivän äänestyksessä tyhjän äänestäminen ei kuitenkaan tarkoita ääntä komissiota vastaan, koska vain puolesta ja vastaan -äänet vaikuttavat lopputulokseen.

Perussuomalaiset eivät anna tukeaan

Perussuomalaiset europarlamentaarikot aikovat äänestää uutta komissiota vastaan.

”Komissio on integraatiomyönteinen”, Laura Huhtasaari (ps) perustelee.

Huhtasaari vastustaa useita Ursula von der Leyenin alustavissa ohjelmapapereissa mainittuja asioita, kuten määräenemmistöpäätösten lisääminen yksimielisyyden sijaan.

”Suomelta halutaan viedä pois toimivaltaa.”

Huhtasaari vastustaa myös yhteistä eurooppalaista talletussuojaa ja eurooppalaista työttömyysturvaa. Hyvänä asioina von der Leyenin ohjelmassa hän pitää kuitenkin ideoita hiilitulleista ja kiertotalouden edistämistä.

LUE SEURAAVAKSI: