Koronaviruksen talousvaikeuksien helpottamiseksi tarkoitettuja suoria valtion yritystukia voi vielä hakea, ennen kuin tukibudjetit täyttyvät. Tuhansia hakemuksia käsitellään nyt kovalla tahdilla Business Finlandissa , ely-keskuksissa ja kunnissa.

Eniten tukia maksaa Business Finland, jonka vähintään kuusi ihmistä työllistävien yritysten ensiselvitys- ja kehittämisrahoituksen summa on nousemassa 800 miljoonaan euroon. Tästä rahoituksesta on jo myönnetty yli 200 miljoonaa euroa ja maksettu yli sata miljoonaa.

Business Finland voi ottaa näihin suoriin tukiin hakemuksia vastaan vielä tulevina viikkoina, kertoo johtaja Reijo Kangas.

”Aikataulu näyttää siltä, että olisimme käsittelyssä valmiita kesäkuun loppupuolella. Lisähakemuksia voi vielä tulla, ja niille riittää vielä jonkin verran rahaa. Näillä näkymin viestimme toukokuun puolella sitten, kun ei enää kannata hakea.”

Business Finlandin tukisummat on rajattu ­kehittämisrahoituksessa 100 000 euroon ja kevyemmässä ensiselvitysrahoituksessa 10 000 euroon. Molempia on haettu tasaisesti.

Yli 20 000 hakemuksesta oli maanantaiaamuun mennessä käsitelty 7 327, joista 5 796 hyväksytysti. Noin joka viides hakemus on hylätty.

Kankaan mukaan hylkäyksiä aiheuttavat yritysten huono talouskunto ja rakenne, hakemusten sisältö ja päällekkäiset hakemukset.

Business Finlandin suorien tukien kriteerit ovat nousseet keskusteluun Suomen Kuvalehden kerrottua yrityksistä, joille suuria tukipotteja on myönnetty. Asia on herättänyt kohua.

”Pääkriteerejä on kaksi. Ensiksi yrityksen pitää osoittaa korona- viruksen tuoma liiketoimintahäiriö, joka koskee melkein kaikkia toimialoja. Toiseksi pitää kertoa uskottavasti ja selkeästi kehittämishanke, jota lähdetään tekemään. Nämä ja yrityksen taloudellinen tilanne käydään läpi”, Kangas kertoo.

Hakemukset käyvät erikseen läpi esittelijä ja päätöksen tekijä. Business Finland on saanut kuukaudessa kolmen vuoden hakemusmäärän, mutta Kankaan mukaan prosessi on toiminut hyvin.

”Kävin viikonloppuna hakemuksia läpi isomman joukon, ja mielestäni laatu näyttää siltä, että prosessi toimii. On kuitenkin epärealistista olettaa, ettei tällaisessa prosessissa tehtäisi virheitä. Isossa linjassa prosessi näyttää toimivan, ja minulla on siihen täysi luottamus.”

Voit vaihtaa grafiikan näkymää alalaidan nuolipainikkeesta klikkaamalla, jolloin näet lisää tukimuotoja.

”Business Finlandin esiselvitys- ja kehittämisrahoitus soveltuu erityisen huonosti meidän alamme yrityksille, joilla ongelma on, että kassaan tarvittaisiin rahaa.”

Koronakriisiin Business Finlandilta tukea hakeneista yrityksistä valtaosa on uusia hakijoita. Toisin kuin aiemmin, nyt hakijajoukko on läpileikkaus Suomen pk-yrityskentästä.

”Valmiudet tukien hakemiseen ovat toimialojen välillä hieman erilaiset”, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

”Esimerkiksi ict- ja konsulttipuolen yritykset ovat enemmän tottuneet tämäntyyppiseen toimintaan. Palvelualoilla ei ehkä ole ollut samanlaista taitoa ja valmiutta hakea tukia nopeassa aikataulussa.”

Kuismasen mukaan eniten suorien tukien haussa on ollut kankeutta yksinyrittäjille tukea myöntävissä kunnissa ja 2–5 henkeä työllistäviä yrityksiä tukevissa ely-keskuksissa. Niissäkin käsittelykoneisto on nyt saatu rullaamaan. Kuismasen mukaan tuet oli viisasta jakaa kolmelle luukulle pahan ruuhkan estämiseksi, ja Business Finlandin hakukanava on toiminut hyvin.

Akuutimpaa tukea on peräänkuuluttanut etenkin matkailu- ja ravintola-ala, jossa nopeasti alkanut kriisi on tyhjentänyt kassoja pahoin.

”Suomen hallitus on tehnyt nopeita ja hyviä päätöksiä, joilla apua annettiin. Business Finlandin esiselvitys- ja kehittämisrahoitus soveltuu erityisen huonosti meidän alamme yrityksille, joilla ongelma on, että kassaan tarvittaisiin rahaa”, sanoo etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Ravintola-alalle, jonka toimintaan valtio on puuttunut, on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä toisenlaista suoraa tukea. Lapin mukaan tukea tarvittaisiin ravintoloille 200 miljoonaa euroa suljettua kuukautta kohti, jotta mittava määrä alan konkursseja ja työttömyyttä vältetään.