Marssiiko armeija kenraalien vai rabbien pillin mukaan? Tätä kysymystä israelilaiset ovat joutuneet viime päivien paljastusten myötä pohtimaan. Osa asiantuntijoista arvelee, että armeija saattaa olla luisumassa uskonnolliseksi taistelujoukoksi, toiset pitävät pelkoja yliampuvina.

Väittely ryöpsähti valloilleen viime viikolla, kun julkisuuteen tuli Gazan alueella taistelleiden sotilaiden tunnustuksia. Sotilaat paljastivat, että Gazassa tapettiin alkuvuoden sodassa tietoisesti palestiinalaissiviilejä ja tuhottiin näiden omaisuutta. Päällimmäiseksi syyksi monet sotilaista sanoivat uskonnollisten johtajien ohjeet ja vaikutusvallan.

–Koko operaatio oli uskonsota. Rabbien ohjeet olivat selvät: me olemme juutalainen kansa, Jumala toi meidät takaisin maahamme ja meidän on taisteltava karkottaaksemme vääräuskoiset, sanoi nimettömänä pysytellyt sotilas Haaretz-lehdelle.

Vanhoillisilla juutalaisilla on muutenkin vahva jalansija armeijassa. Ääriortodoksit on tosin vapautettu asepalveluksesta, mutta hieman modernimmat ryhmittymät värväytyvät innokkaasti, samalla kun maallistuneen enemmistön suhtautuminen armeijaan on alkanut kääntyä kriittisemmäksi.

Asiantuntija-arvioiden mukaan taistelujoukkojen upseereista peräti puolet on jo ortodoksijuutalaisia, vaikka koko väestöstä heidän osuutensa on vain vajaa neljännes.

Armeija ei julkaise tietoja sotilaiden uskonnollisesta jakaumasta, sillä sotaväki on perinteisesti pitänyt itseään Israelin kansallisena sulatusuunina ja yhtenäisyyden ylläpitäjänä. Komentaja Gabi Ashkenazi onkin pysytellyt vaitonaisena kohun keskellä. Alkuviikosta hän sanoi odottavansa tarkempien tutkimusten tuloksia, mutta uskovansa siihen, että kyseessä on vain yksittäistapaus.

Uskonnolliset sotilaat eristäytymässä

Politiikan tutkija Yagil Levy katsoo, että kenraalit ovat hiljalleen menettämässä otteensa sotilaista, joille hengelliset johtajat ja ideologia ovat tärkeämpiä kuin esimiehen käskyt. Hän ennakoi tilanteen johtavan vaikeuksiin, jos Israel päättää vetäytyä Länsirannalta, missä ortodoksien kansoittamat joukko-osastot samaistuvat alueen siirtokuntalaisiin.

–Tämä on kasvava ilmiö. Uskonnollinen väestö on kehittymässä sekä kulttuurisesti että ideologisesti kriittiseksi massaksi armeijan sisällä, Levy pohtii.

Tutkija Ephraim Ya'ar puolestaan pitää kauhukuvia liioiteltuina. Hän muistuttaa, ettei vetäytyminen Gazasta vuonna 2005 johtanut kansalliseen hajaannukseen tai sisällissotaan. Yksi sotilasjoukko tosin kieltäytyi tottelemasta käskyä tyhjentää siirtokunnat, mutta muuten operaatio sujui ilman kurinpidollisia ongelmia.

Merkkejä armeijan rivien rakoilusta on kuitenkin näkyvissä. Sanomalehti Haaretzin mukaan noin sata laskuvarjojoukkojen sotilasta marssi viime viikolla ulos joukko-osastonsa juhlasta, koska naissotilaita osallistui lauluesitykseen. Sotilaat sanoivat, että uskonnolliset lait eivät salli heidän kuulevan naisen laulua. Vastaavia tapauksia on lehden mukaan tapahtunut viime vuosina useita.