Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner on tyytyväinen, mutta nöyrä Julkisen sanan neuvoston eilen antamaan vapauttavaan ratkaisuun Ylen TV2:n Silminnäkijä-ohjelmalle.

- Se on hyvä, että myös Julkisen sanan neuvoston asiantuntijat olivat samaa mieltä Ylen kanssa journalistisen harkinnan käytöstä, Jungner sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa olennaisempaa on kuitenkin keskustelu journalismista, joka tullee jatkumaan vielä päätöksen jälkeenkin.

Jungner ei osaa sanoa, mitä merkitystä JSN:n Ylelle myönteisellä päätöksellä on yhtiön uskottavuuden kannalta. Hänen mielestään uskottavuus on sellainen asia, jonka kansalaiset saavat itsenäisesti arvioda.

- Ainoa oikea asenne sekä vapauttavassa että langettavassa [päätöksessä] on nöyryys. Kyllä Yleisradio suhtautuu päätökseen ja koko kohuun nöyryydellä riippumatta siitä, mikä tämä lopputulos oli.

Lautagate-kohulla oli myös seurauksia Ylen toimintaan. Jungner kertoo, että kohun seurauksena kasattiin tiimi pohtimaan omia pelisääntöjä Ylen ajankohtaisjournalismille. Ylellä on toki ollut oma ohjelmatoiminnan säännöstönsä, mutta uusien sääntöjen erikoisuus on siinä, että ne on laitettu eilen koko kansan arvioitaviksi ja kommentoitaviksi nettiin.

- Yritämme ottaa tästä opiksemme ja nyt lisäsimme avoimuutta. Toivotaan että syntyy nettiin keskustelua Ylen ajankohtaisohjelmista, Jungner toteaa.

Lautakasakohun ympärillä vellovassa keskustelussa on ollut Jungnerin mielestä huonojakin piirteitä.

- Jossain vaiheessa keskustelua oli ihmisten irtisanomisesta ja vastaavasta, ja se on väärää ja vanhanaikaista.

Jungnerin eroa vaati kohun kuumimmassa vaiheessa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli. Jungner jopa aluksi lupautui harkitsemaan eroa, mutta perui myöhemmin puheensa.

Eilen Kalli vielä tylytti JSN:n päätöstä sanoen, että nyt Suomessa saa näköjään tehdä ohjelmia, jotka eivät perustu tosiasioihin. Hän ei enää vaatinut ketään yleläistä eroamaan, vaan "tekemään johtopäätöksiä".

- Yksinkertaisena juristina en osaa sanoa, mitä tuo tarkoittaa, Jungner kommentoi Kallin pyyntöä.

Mitä mieltä olet JSN:n Lautagate-päätöksestä? Ota kantaa US-kyselyssä.