Nuori lupaava ranskalaisajaja Esteban Ocon teki itseään tunnetuksi viime sunnuntaina ajetussa Brasilian F1-kilpailussa. Hän kolaroi kisaa johtaneen Max Verstappenin ulos radalta yritettyään ohitusta Verstappenista, vaikka oli kierroksen jäljessä.

Verstappen ajoi maaliin toisena, mutta olisi ilman Oconin toilailuja voittanut. Verstappen kävikin tuuppimassa Oconia, mutta ei sentään motannut tätä nyrkillä.

Oconin temppu oli tökerö. Siinä ei ollut mitään muuta logiikkaa kuin häiritä Verstappenin kisasuoritusta.

Red Bullin moottoriurheilujohtaja Helmut Marko ilmoitti, että Ocon halusi teollaan varmistaa paikkansa Mercedeksen kilpakuljettajaksi 2020. Onhan Ocon Mercedeksen sopimuskuljettaja ja törmäyksellään hän auttoi Mercedes-tähti Lewis Hamiltonin Brasiliassa voittoon.

Salaliittoteoriaa ei tietenkään voida todistaa, mutta moni jakaa Markon ajatukset. Formula ykkösissä on nähty tökeröitä tapauksia ennenkin.

Ensi kaudella Ocon ei aja Formula ykkösissä kilpaa. Hän tulee toimimaan varakuljettajana Mercedeksellä ja Williamsilla.

Viime kesänä Mercedes teki Valtteri Bottaksen kanssa vain 1+1 -vuotisen sopimuksen. Vuoden kuluttua Bottaksen sopimus olisi siis katkolla ja Ocon voisi päästä talliin.

Vuonna 2020 Ocon ja Verstappen saattavatkin ottaa F1:n kärkitallien autoilla yhteen kuin Ayrton Senna ja Alain Prost konsanaan. Kohuja tuskin tulisi puuttuman.

Tosin Verstappen voi joutua sitä ennen toisenkin oman sukupolvensa edustajan piinaamaksi. Toro Rossolla lupaavasti ajanut Pierre Gasly kisaa ensi vuonna Red Bullilla hänen tallikaverinaan. Jos Gasly on Verstappenia nopeampi, ei tarvitse olla kristallipallon lukija arvatakseen, ettei Verstappenin kasetti kestä.

Brasilian kisan jälkeen Ocon hymyili haastatteluissa. Onhan Verstappen hänen vanha tuttunsa jo karting-ajoilta. Ocon tietää, että Verstappenia on helppo ärsyttää radalla sekä sen ulkopuolella ja saada hänet menettämään malttinsa.

Oconin paikka Mercedeksellä 2020 on Valtteri Bottaksesta kiinni. Jos Bottas ensi kaudella parantaa otteitaan ja kykenee toistuvasti lyömään Lewis Hamiltonin, Oconia tuskin Mercedeksellä tarvitaan vielä 2020.