Keskustan eduskuntavaaliehdokas, THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska katsoo, että suomalaisten alkoholinkäytön vähentäminen on olutkysymys.

– Jos yhteiskunta haluaa alkoholihaittoihin puuttua, niin oikeastaan on kaksi keinoa käytettävissä: saatavuus ja hinta, Puska aloittaa.

– Hintaan on viime vuosina puututtu tekemällä veronkorotuksia ja rako on aika ahdas, voiko niitä enää tehdä. Saatavuuden suhteen taas, niin kun viini ja väkevät ovat Alkossa, niin se on olutkysymys, hän päättelee.

Keskustan alkoholikannoista syntyi tänään valtava keskustelu, kun puoluesihteeri Timo Laaninen vahvisti Uudelle Suomelle, että keskusta aikoo ajaa kaupoissa myytävän oluen laimentamista hallitusohjelmaan. Kanta on hyväksytty aiemmin keskustan puoluekokouksessa.

Puska tunnustaa, ettei hän ole keskustan alkoholipoliittiseen ohjelmaan ”ihan syytön”. Keskustalaiset käyttivät häntä asiantuntijana valmistellessaan kantaansa.

– Olen esittänyt aika pitkään – ja myöskin keskustan johdolle puhunut –, että kun puolue kantaa huolta sekä kansanterveydestä, sosiaalikysymyksistä että kestävästä kehityksestä ja rakennepolitiikasta, niin tämä on kaikkea sitä. En ole ollut valmistelemassa tätä kantaa, mutta kyllä olen keskustan avainhenkilöille kantani esittänyt.

Alkoholipolitiikan kiristämistä Puska perustelee sen aiheuttamilla haitoilla. THL:n entinen pääjohtaja kertoo, että Suomessa kuolee vuosittain 3000 ihmistä alkoholiin, ja sairaalakäyntejä tulee kymmeniä tuhansia. Hän korostaa, että alkoholilla on merkittävä rooli, kun keskustellaan työurien pidentämisestä.

Puska huomauttaa, että hänen kantansa koskevat ennen kaikkea alkoholin vähittäismyyntiä. Ravintoloille hän olisi valmis myöntämään helpotuksia.

– Kyllä minä tunnen sympatiaa ravintoloitsijoita kohtaan, jotka sanovat, että ravintolaryyppääminen on valvottua ryyppäämistä. Sitä pitäisi tavalla tai toisella käsitellä helpommin. Ravintoloissa nautitun alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on vähentynyt. Olen valmis tähän suuntaan menemään. On ihan hyvä pointti, että se on valvottua juomista ja jos siihen saadaan vielä syömistä mukaan, niin se on hyvä juttu, Puska sanoo.

Keskustan ”keppanalinja” on herättänyt runsaasti vastareaktioita, ja sen on epäilty näkyvän negatiivisesti tulevissa kannatusluvuissa. Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto vitsaili Facebook-sivuillaan keskustan kannatuksen laskevan nyt 4,7 prosenttiyksikön verran – keskioluen tilavuusprosentin mukaan. Myös keskustan sisältä kantaa on arvosteltu.

– Mikään ei tietysti innosta keskustelemaan enemmän kuin nämä alkoholiasiat, Puska naurahtaa.

– Ketään ei kielletä ryyppäämästä. Ei tämä ole mikään kieltolaki, mutta kysymys on siitä että pitää irrottaa kaksi asiaa: toinen on alkoholistien hoito ja toinen on tämä alkoholipolitiikka, eli suomalaisten alkoholisoitumisen ehkäiseminen. Hoito on ihan oma problematiikka: se on kallista ja kuten Ilta-Sanomien toimittaja totesi, kun Koffin hevoset peitetään, niin ei sillä yhtään alkoholistia paranneta.

– Mutta alkoholipolitiikka tarkoittaa, että tämä meidän aika korkea kokonaiskulutus saataisiin laskuun. Se on rautainen laki, että mitä enemmän juodaan viinaa, niin sen enemmän on alkoholiongelmia. Ja nyt toisin kuin takavuosina, niin suunnilleen puolet alkoholista juodaan oluena. Se on tämä valtava keskioluen massakittaaminen, se asia.