Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen on tuomittu 40 päiväsakon rangaistukseen ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

Tuomio on seurausta viime heinäkuussa sattuneesta tapauksesta, jossa Pennanen kieltäytyi Finnairin lennon lähtövalmisteluiden aikana istuutumasta lentokoneessa alas omalle paikalleen. Pennasen tarkoituksena oli estää lennolla mukana olleen, Suomesta käännytettävän henkilön saattaminen pois Suomesta. Pennanen poistettiin lennolta. Hän kuvasi tapauksesta videon Facebook-sivuilleen.

Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Pennanen kommentoi tuomiota ja toimintaansa perjantaina.

”Ymmärrän juristina tekoni lainvastaisuuden ja on selvää, että kannan sen seuraukset. Olen myös alusta asti tuonut esiin syyt, miksi toimin niin kuin toimin. Totta kai itsekin toivon, etten olisi joutunut turvautumaan kansalaistottelemattomuuteen, että meillä olisi turvapaikkajärjestelmä, jonka voisi luottaa takaavan hakijoiden oikeudet ja sen, että ketään ei lähetetä hengenvaaraan”, hän kirjoittaa.

Pennanen sanoo olevansa hyvin huolissaan siitä, miten Suomi kohtelee turvaa hakeneita.

”Kun Suomeen tuli vuonna 2015 poikkeuksellisen paljon hakijoita, hallitus romutti ennen suht hyvin toimineen turvapaikkamenettelyn. Muutokset tehtiin pala palalta, osa lainsäädännöllä mutta monesti myös eduskunnan ohi hallinnollisesti Maahanmuuttoviraston ohjeilla ja linjauksilla. Kokonaiskuvaa ei tunnu olevan kellään. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on sanonut tämän herättävän kysymyksen oikeusvaltion tilasta. Hän ei ole näkemyksineen yksin.”

Pennasen mukaan lukuisat kokeneet juristit ovat jo pitkään varoittaneet turvapaikkamenettelyn vakavista ongelmista: siitä kuinka suojelua hakevien oikeusturva ei enää toteudu ja kuinka sattumanvaraista usein lopulta on se, kuka suojelua saa ja kuka ei. Hän muistuttaa, että turvapaikkapäätöksissä ei ole kyse mistä tahansa hallinnollisista asioista, vaan oikeista ihmisistä ja viime kädessä elämästä ja kuolemasta.

”Kyse on aivan oikeusvaltiomme ytimestä, mielivallan kiellosta, siitä että voimme luottaa viranomaisten noudattavan lakia ja kunnioittavan ihmisoikeuksia siitä, että kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti. Jos en olisi lukenut lukemattomia artikkeleita, hallituksen esityksiä, kuullut asiantuntijoita ja nähnyt monia tapauksia ihan läheltäkin, olisin varmaan istunut koneessa paikallani. Taustaani vasten en kuitenkaan olisi yksinkertaisesti voinut toimia tilanteessa toisin”, hän sanoo.

Pennasen mukaan suomalaisen yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää turvapaikkajärjestelmän kehittämisen ohella selvittää riippumattomasti, miten Suomesta turvaa hakevia on viime vuosina kohdeltu.

”Käydä läpi avoimesti kaikki ne muutokset joita on tehty, läpivalaista erityisesti hallinnollinen menettely. Kuten sanottu, on kyse oikeista ihmisistä. Osa heistä on vielä täällä. ”

Pennanen toivoo ihmisten puuttuvan arkipäiväiseen ja rakenteelliseen rasismiin kahvipöydissä, politiikassa ja mediassa.

”Ettei uudeksi normaaliksi tule se, että joitakuita tässä yhteiskunnassa voidaan kohdella vähempiarvoisina. Se, mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä meistä jokaiselle.”

Iltalehden mukaan Pennanen pyysi käräjäoikeudelta, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta tai että rangaistusta kohtuullistetaan. Hän vetosi asian saamaan poikkeukselliseen ja leimaavaan mediahuomioon.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että Pennasen menettelyyn liittyvien uutisten julkaisemiseen on todennäköisesti vaikuttanut se, että hän on itse tuonut tekonsa julkisuuteen. Teko on lisäksi liittynyt yleisesti julkisuudessa kiinnostuksen kohteena olevaan aihealueeseen. Näistä syistä Pennasen on oikeuden mielestä tullut varautua siihen, että hänen tekoaan käsitellään laajasti julkisuudessa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

Vihreiden Aino Pennasen lentokoneprotesti nousi esiin – Kokoomus: ”Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää”

Mikael Jungner kohuprotestista: Ainoa tapa vaikuttaa, sillä perussuomalaiset sai ”ulosheittolain”, josta hallitus ei tingi

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”