Eduskunnan sote-valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tyrmää oppositiopoliitikkojen pöyristyneen kritiikin valiokunnan äänestysratkaisusta.

Oppositio on ryöpyttänyt hallituspuolueita valiokunnan äänestyksestä , jossa päätettiin äänin 10–6, että valiokunta ei enää kuule lisää asiantuntijoita hallituksen sote-vastineesta. Äänestys käytiin varapuheenjohtaja Heikkisen johdolla, kun valiokunnan oppositiopuolue sdp:tä edustava puheenjohtaja Krista Kiuru oli kokouksesta poissa noin 12 minuutin osallistuakseen puhemiesneuvoston kokoukseen.

Esimerkiksi oppositiopuolue rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan ”on ennenkuulumatonta, että hallituspuolueet valiokunnan varapuheenjohtajan johdolla jyräsivät päätöksen lopettaa asiantuntijakuulemiset, juuri silloin kuin valiokunnan puheenjohtaja oli lähtenyt puhemiesneuvoston kuultavaksi”.

Hannakaisa Heikkinen tuo oman versionsa esiin sosiaalisessa mediassa ja Helsingin Sanomissa. Heikkinen huomauttaa, että puheenjohtaja Kiuru oli paikalla, kun esitys äänestyksestä tehtiin ja sitä kannatettiin.

”Kannatettu esitys asiantuntijakuulemisen päättämisestä oli tehty jo siinä vaiheessa, kun varsinainen puheenjohtaja [Kiuru] johti kokousta. On normaalikäytäntö, että kokouksessa äänestetään kannatetuista esityksistä. Lopputulos olisi ollut sama, vaikka puheenjohtaja olisi ollut paikalla (jos olisimme päässeet äänestämään. Se kun on jäänyt neljä kertaa toteutumatta tämän prosessin aikana)”, Heikkinen kirjoittaa Facebook-tilinsä keskusteluissa.

Heikkinen toteaa, että puheenjohtaja Kiuru itse kutsui hänet jatkamaan kokouksen puheenjohtamista.

”Olemme kuulleet jo yli tuhat asiantuntijaa, nyt on aika mennä eteenpäin”, Heikkinen toteaa.

Heikkinen kertoo valiokunnan hallitusedustajien kirjelmöineen taannoin eduskunnan puhemiehistölle siitä, että valiokunnan puheenjohtaja oli toistuvasti lopettanut kokouksia ilman kannatetuista esityksistä äänestämistä.

LUE LISÄÄ:

”Ennenkuulumatonta – Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” – Puoluejohtaja jyrähtää sote-valiokunnan toimista

”Poikkeuksellisen ruma näytelmä sote-valiokunnassa” – kansanedustajat tylyttävät hallituspuolueita