Matti Apunen.Kuva: Wikimedia Commons / Soppakanuuna

Uusi Suomi on saanut lukijoilta runsaasti pyyntöjä uutisoida viime viikolla käydystä Bilderberg-kokouksesta, jossa maailman vaikuttajat kohtaavat epävirallisella tasolla. Kokous on herättänyt keskustelua myös Puheenvuoro-blogipalvelussa.

Niinpä Uusi Suomi otti yhteyttä osallistujalistan perusteella mukana olleeseen Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n johtajaan Matti Apuseen.

Apunen on aiemmin peräänkuuluttanut avoimuutta journalismissa muun muassa pyytämällä Journalistiliitolta apua toimittajien puoluekantojen selvittämisessä. Apunen on toiminut aiemmin Aamulehden vastaavana päätoimittajana.

Bilderberg-kokouksen suhteen Apunen on kuitenkin haastattelussa äärimmäisen vähäsanainen.

Osallistuit tänä vuonna Bilderberg-kokoukseen. Mistä kokouksessa keskusteltiin, Matti Apunen?

- En ole ajatellut kommentoida asiaa sen enempää. Ei mulla oikeastaan ole siitä mitään sanottavaa.

Onko siellä sovittu, että [kokouksen] sisällöstä ei hirveästi kommentoida journalisteille?

- Sieltä on tullut lehdistötiedote. Siinä on se, mitä he haluavat asiasta sanoa. Ei mulla oikeastaan ole siihen mitään lisättävää. [Lisää lehdistötiedotteen sisällöstä jutun loppupäässä].

Miten kommentoit ylipäänsä näitä salaliittoteorioita, jotka kokouksen ympärillä vellovat?

- En mä jaksa kommentoida nyt niitäkään. Ei mulla ole siitä mitään sanottavaa.

Mistä tämä johtuu, kun kuitenkin itse olet perännyt esimerkiksi toimittajilta avoimuutta äänestyskäyttäytymisestä? Miksi et itse kommentoi avoimesti tätä asiaa?

- Niin kuin sanoin, ei mulla ole asiasta tän enempää sanottavaa. Ne mun aikaisemmat aloitteet on eri asioita. Puhutaan niistä vaan, mutta ei mulla ole tähän mitään lisättävää.

Bilderbergin virallisella sivustolla julkaistussa lehdistötiedotteessa kerrotaan, että kokous käsittelee tänä vuonna pääsääntöisesti kasvun haasteita. Keskustelut käsittelivät tiedotteen mukaan muun muassa budjettikuria, euroa ja EU:n haasteita, kehittyviä talouksia ja yhteisöpalveluiden turvallisuuskysymyksiä.

Lehdistötiedotteessa ei puhuta tiedotussulusta, mutta termi ”off-the-record” (”epävirallinen”) esiintyy siinä useamman kerran.