Hallitus on pehmentänyt kokoontumislakiin ehdottamaansa muutosta. Syksyllä nousi kohuntapainen, kun hallitus kertoi lakiehdotuksesta, joka olisi velvoittanut mielenosoitusten järjestäjät ilmoittamaan kokoontumisestaan jo kolme vuorokautta ennen kokouksen tai mielenilmauksen alkamista.

Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Nyt uudistetussa esityksessään hallitus on pidentämässä ilmoitusajan 24 tuntiin.

”Hallitus esittää kokoontumislakiin muutosta, jonka mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, olisi tehtävä ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista”, hallitus tiedottaa.

LUE MYÖS: Mielenosoituksia koskevasta lakiesityksestä nousi äläkkä – Li Andersson: ”Mikä tätä hallitusta oikein vaivaa?”

Hallituksen perusteluiden mukaan muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia turvaamaan kokoontumisvapaus.

”Ehdotuksen mukaan ilmoitus mielenosoituksen järjestämisestä voitaisiin tehdä myös 24 tunnin määräajan jälkeen, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. Spontaanien kokousten järjestäminen olisi näin ollen edelleen mahdollista”, hallitus jatkaa.

”Oikeus vapaasti ilmaista mieltään kuuluu länsimaisen yhteiskunnan ytimeen. Poliisin tehtävä on varmistaa, että jokainen saa osoittaa mieltään rauhassa ilman toisten häiriöitä”, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo tiedotteessa.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti.

”Kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa. Lausuntokierroksella saatu palautekin huomioon ottaen ilmoitusaikaa päätettiin pidentää 24 tuntiin.”

Lakiesitys annettiin tänään eduskunnalle. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.