Roman Eremenkon kokaiinikäry on järkyttänyt suomalaista jalkapalloväkeä. Jääkiekossa Jere Karalahti ja Marko Jantunen ovat mustanneet lajin mainetta huumeiden takia, mutta jalkapallossa kohut ovat jääneet vähiin.

Takavuosina suomalaiseen jalkapalloon liittyi negatiivisia uutisia kuningas alkoholin takia. 1970-luvun tähdistä Arto Tolsalla ja Atik Ismaililla oli vakava alkoholiongelma. Tolsa menehtyi 1989 vain 43-vuotiaana, mutta Ismail pääsi 1990 kuiville ja on sen jälkeen tehnyt ansiokasta yhteiskunnallista työtä päihdehaittojen torjumisessa.

Kun Suomessa jalkapallo ammattimaistui, eivät suomalaiset jalkapallotähdet olleet enää kohuotsikoissa. Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ovat olleet puhtoisen urheilijan perikuvia. Pelaajauransa jälkeenkin molemmat ovat yhä timmissä kunnossa.

Roman Eremenkon isoveli Alexei Eremenko junior pääsi uransa alkuvuosinaan joskus kohuotsikoihin, mutta hänen kohdallaan meininki rauhoittui uran huippuvuosina. Roman Eremenkoa ei sensaatiolehtien otsikoissa näkynyt ennen tätä syksyä. Roman oli Litmasen ja Hyypiän tavoin puhtoisen huippu-urheilijan maineessa.

Kokaiinikäryn myötä illuusio romahti. On herännyt keskustelua siitä, että päihteiden käyttö on huippu-urheilijoiden keskuudessa paljon yleisempää kuin on kuviteltu.

Kokaiini häipyy elimistöstä muutamassa päivässä. Kokaiini ei aiheuta samanlaista krapulaa kuin alkoholi, vaikka unirytmi voi sekaisin mennäkin.

Jääkiekon NHL:ssä kokaiinin hallussapidosta ovat jääneet kiinni Ryan Malone sekä Jarret Stoll. Malone voitti Yhdysvaltojen paidassa olympiahopeaa Vancouverissa 2010.

Jalkapallossa tunnetuimmat kokaiinikäryt ovat sattuneet Diego Maradonan ja Adrian Mutun kohdalle. Maradona oli oma tarinansa, mutta Mutun ja Eremenkon tapauksessa voi spekuloida, että miehet olisivat vain arvioineet väärin kokaiinin poistumisen elimistöstään. Amatöörien puuhastelussa sattui vahinko.

Eremenko ja Suomi ovat perjantaina saaneet julkisuutta. Kokaiinikärystä uutisoivat muun muassa BBC sekä Washington Post.