Keskustavaikuttajat ovat sitä mieltä, että puoluetta johdetaan ”väärin päin”. Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen, puolueen entinen puoluesihteeri Pekka Perttula ja ex-kansanedustaja ja ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa kommentoivat keskustan laskenutta kannatusta tänään Ylen Ykkösaamussa. He antoivat suoraa palautetta keskustan puheenjohtajalle, pääministeri Juha Sipilälle puolueen tilanteesta.

”Keskusta muuntautunut asianhoitajapuolueeksi, ollaan kaukana ihmisten arjesta ja omista arvoista”, Mäkeläinen sanoo. Samanlaista kritiikkiä antoi hiljattain keskustalainen kuntapoliitikko Joonas Könttä. LUE LISÄÄ: Keskustalainen lataa Juha Sipilälle: ”Varoitusmerkit kääntyivät punaisen puolelle – Nyt on viimeinen aika toimia”

Mäkeläisen mielestä puolue on ”jäänyt hallituspolitiikan jalkoihin” ja irtautunut arjesta ja arvoista.

Päätökset tulevat nykyään ylhäältä alas, kun suunnan pitäisi olla päinvastainen.

Isohookana-Asunmaan mielestä toimintatapa on ollut vääränlainen jo Matti Vanhasen kakkoshallituksen loppupuolelta lähtien.

”Toimintatapa on ollut sellainen, joka käsitykseni mukaan ei keskustan aktiivia väkeä miellytä”, Isohookana-Asunmaa sanoo.

Hänen mukaansa keskustan perinteenä on ollut, että keskusta-aktiivit ovat olleet mukana tekemässä uudistuksia. Puoluevaltuustolla, puoluehallituksella on ollut eduskuntaryhmän lisäksi iso merkitys, hän muistuttaa.

”Nyt on hoidettu hyvin kapealla tasolla ja hyvin nopeasti. Tämä häiritsee aika tavalla tätä politiikan tekemistä keskustassa.”

”Koko liike pitäisi keikauttaa uuteen asentoon”, Isohookana-Asunmaa katsoo.

Pekka Perttulan mukaan keskustan nykyinen kannatustaso on poikkeuksellisen matala historiallisesti katsottuna. LUE MYÖS: Yle: Kokoomus kirii sdp:tä, keskusta tippuu kyydistä – Epävarmoja äänestäjiä on nyt poikkeuksellisen paljon

”Kun Sipilä valittiin puolueen puheenjohtajaksi, kaivattiin tiettyä johtajuutta, managementiä. Mietittiin, onko poliittinen perspektiivi riittävä. Tarvittiin vivahde yritysjohtajaa. Mutta mun mielestä siinä on käynyt sillä tavalla, että Juha on ollut enemmän kuin vivahde”, arvioi Perttula.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Li Anderssonille avautui tuhannen taalan paikka, kun Pekka Haavisto valittiin

Näkökulma: Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan