Liike Nytin jäsenet päättävät ensi kertaa virallisesti, miten kansanedustaja Hjallis Harkimo äänestää hallituksen tiedonannon jälkeen. Harkimo viestittää Uudelle Suomelle, että aiemmin Liike Nytissä on järjestetty koeäänestyksiä, mutta tiedonantoasiassa on kyse liikkeen ensimmäisestä varsinaisesta jäsenäänestyksestä, joka vaikuttaa Harkimon kantaan eduskunnassa.

Harkimo sanoo, että Liike Nytin jäsenäänestyksen tulos sitoo häntä, eli hän äänestää tiedonannon jälkeen jäsenäänestyksen edellyttämällä tavalla.

Hallitus kertoi eilen tuovansa eduskuntaan tiedonannon työllisyyslinjastaan, jonka yhtenä osana on suuren kiistan ay-liikkeen kanssa aiheuttanut lakihanke henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä. Työntekijäjärjestöt ovat aloittaneet työtaisteluita vastalauseena tälle hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille.

Hallituksen tiedonantoa seuraa eduskunnan keskustelu ja äänestys, joka yleensä on samalla äänestys hallituksen luottamuksesta.

Lue myös:

”Sehän oli yllättävä veivaus” – STTK:n Antti Palola oli jäädä lausuntonsa vangiksi, vastaa nyt hallitukselle

Näkökulma: Hallituksen siirto on pirullinen ay-väelle

Antti Rinne: Eduskunta äänestää irtisanomissuojan heikennyksestä – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Tällä tietoa eduskunta käy keskustelun tiistaina ja äänestää keskiviikkona.

Liike Nyt kertoo Twitterissä, että tilaamalla liikkeen uutiskirjeen voi vaikuttaa suoraan Harkimon äänestyspäätökseen.

Harkimon mukaan uutiskirjeen tilaajia on 11 000. Aiemmissa koeäänestyksissä vastaajia on ollut 4000–6000.

”Tämä on paljon, kun gallupit tehdään 1000–2000 [vastaajalla]”, Harkimo sanoo.

Miten äänestäisit, jos päättäisit siitä itse?

”Tämä on kaksipiippuinen juttu. Kannatan irtisanomisen helpottamista, mutta en tällä tavalla, että koko maa pannaan sekaisin näin pienen asian takia. Olen sitä mieltä, että tänä päivänä koeaika on niin pitkä, että silloin selviää, minkälainen työntekijä on”, Harkimo toteaa viitaten kiistan aiheuttaneeseen irtisanomislakiin.