Kokoomuksella on sdp:n tavoin nuoremman polven nousevia tähtiä, jotka jättivät puolueen puheenjohtajan selvästi taakseen äänimäärissä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Katso taulukko jutun lopusta.

Oikeusministerinä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa toiminut Antti Häkkänen veti järisyttävän 20 000 äänen potin Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Häkkäsen nousua ennakoi aiemmin tänä vuonna julkaistu Alma Median poliitikkopörssi, jossa Häkkänen oli ampaissut ohi puheenjohtaja Petteri Orpon. LUE LISÄÄ: Poliitikkopörssi: Petteri Orpolle tyly tulos – Nuori ministeri heittämällä ohi

Toinen kokoomuksen tähti on Uudenmaan Elina Lepomäki, joka on tunnettu myös kriittisistä kommenteista omaa puoluettaan kohtaan. Lepomäki keräsi 19 000 äänen potin.

Myös sisäministerinä toiminut Kai Mykkänen teki kovan tempun Uudeltamaalla. Hän lähes kolminkertaisti pottinsa verrattuna neljän vuoden takaiseen. Orpon edellä listalla on myös helsinkiläinen konkari Ben Zyskowicz.

Niin Häkkäsen, Lepomäen kuin Mykkäsenkin nousu on hurja, kun katsoo viime vaalien äänimäärää. Kolmikko karkeasti ottaen kolminkertaisti pottinsa.

Puheenjohtaja Petteri Orpo keräsi Varsinais-Suomesta ääniä suunnilleen saman verran kuin edellisissä vaaleissa, vajaat 11 000. Kokoomuksessa oli tiettävästi pohdittu sitä, olisiko Orpon pitänyt asettua ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä Varsinais-Suomen sijaan.

Kokoomuksen kymmenen suurimman ääniharavan listalla on kaksi uutta nimeä: Anna-Kaisa Ikonen Pirkanmaalta ja Marko Kilpi Savo-Karjalasta.

Ikonen on toiminut valtiovarainministeri Orpon valtiosihteerinä ja aiemmin myös Tampereen pormestarina. Hän johtaa Tampereen kaupunginvaltuustoa. Ikosta pidettiin etukäteen todennäköisenä läpimenijänä.

Kilpi on puolestaan dekkarikirjailija ja poliisi, joka kuntavaaleissa oli Kuopion kokoomuksen ykkönen.

Katso kaikki tulokset tästä: