Kokoomuksen puoluehallitus on tyytyväinen eduskuntavaalien tulokseen ja puolue on valmis hallitusneuvotteluihin. Näin kertoi puheenjohtaja Petteri Orpo puoluehallituksen kokouksen jälkeen tiistaina.

”Johtopäätös on se, että kokoomus on valmis hallitusneuvotteluihin”, Orpo kertoi.

”Pallo on Antti Rinteellä, suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajalla.”

Orpon mukaan eduskuntaryhmäänsä yhdellä kansanedustajalla kasvattaneessa kokoomuksessa koetaan, että puolue on saanut äänestäjiltä valtakirjan lähteä hallitusneuvotteluihin ”hyvällä mielellä ja pää pystyssä”.

”Emme lähde hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, emmekä jonkun toisen kamreeriksi, vaan haluamme rakentaa tulevaisuuden Suomea ja uudistaa Suomea”, Orpo sanoi.

Hän selitti myöhemmin tarkoittavansa sitä, että kokoomuksen rooli hallituksessa ”ei voi olla vahtia” valtion rahojen vastuullista käyttöä. Kokoomus ja sdp ovat vaalien alla jatkuvasti kiistelleet taloudesta, jossa sdp näkee tarvetta veronkorotuksille ja kokoomus puolestaan työn veroalelle. Kokoomus on arvostellut sdp:n vaalilupauksia vastuuttomiksi valtiontalouden näkökulmasta.

”Kenenkään on turha ajatella, että me olemme siellä paha poliisi, joka sanoo kaikelle hyvälle ei”, Orpo kuvasi sitä, että jo hallitusneuvotteluissa pitää löytää yhteinen linja.

Orpo ei suoraan kommentoinut yksityiskohtia, kuten puolueensa suhtautumista Antti Rinteen eläkelupaukseen. Hän kuitenkin arvioi, että yhteisen talouslinjan löytäminen lienee hallitusneuvotteluiden hankalin asia.

”Kokoomus uskoo, että Antti Rinteen johdolla on mahdollista sopia hallitusohjelmasta”, Orpo kertoi puoluehallituksen linjauksesta.

”Se edellyttää sitä, että pystytään luomaan luottamuksen ilmapiiri ja sopimaan toimintakulttuurista ja tavoista hallituksessa.”

Puheenjohtaja Orpon mukaan kokoomuksella ei ole pakonomaista tarvetta päästä hallitukseen. Hänen mukaansa kokoomus voi lähteä hallitukseen vain, jos ”pystytään muodostamaan yhteinen realistinen tilannekuva kansantalouden tilasta ja sovitaan siitä, millaista muutos hallitus haluaa ajaa”.

Neuvotteluissa kolme asiaa on hänen mukaansa kokoomukselle yli muiden. Nämä ovat katseen pitäminen tulevaisuudessa ja uudistushalu – johon sisältyy panostuksia koulutukseen ja osaamiseen sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan –, vastuullinen talous-, työllisyys- ja verolinja sekä Suomen aktiivinen rooli osana kansainvälistä maailmaa ja järjestöjä.

”Varmistetaan, että Suomi on avoin, tasa-arvoinen, suvaitsevainen maa”, Orpo sanoi.

Vaalitulosta Orpo kuvasi punnerrukseksi ”yhden edustajan vaalivoittoon”. Hän myönsi kuitenkin, että puolue olisi toivonut äänimäärään parannusta.

LUE LISÄÄ:

Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Keskustan johto: Kansa osoittanut puolueen oppositioon – 9 ehtoa hallitukseen