Kokoomuksen kokenut kansanedustaja Ben Zyskowicz piti aamukymmeneltä erittäin todennäköisenä, että sdp lähtee muodostamaan kansanrintamahallitusta keskustan kanssa, ilman kokoomusta. Hän kommentoi asiaa Iltalehden IL-TV:n livelähetyksessä keskiviikkona.

”Se on aika luonteva ratkaisu sen jälkeen kun kokoomus asetti merkittävä kynnyskysymykset omalla lähdölleen [hallitusneuvotteluihin]”, Zyskowicz sanoi.

Hänen mukaansa kokoomuksen kynnyskysymykset oli asetettu niin, että jos hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) olisi ne hyväksynyt, kokoomus olisi voinut hyväksyä hallitusohjelman. Jos sdp ei näitä ehtoja kyennyt hyväksymään, on johtopäätös kokoomuksen kannalta yhtä helppo.

”Sitten menemme mielellämme oppositioon”, Zyskowicz sanoi.

Hän arveli, että kokoomuksen kynnyskysymykset ”muodostivat hallitustunnustelijan näkökulmasta liian ahtaan” raon suhteessa sdp:n vaalilupauksiin. Zyskowicz antoi IL:n lähetyksessä jo pilkkanimenkin kansanrintamahallitukselle, jota Rinteen uskotaan yrittävän. Zyskowicz käytti odotetusta hallituspohjasta nimeä ”Antti rinteen velkahallitus”.

Hän uskoi, että hallitusneuvottelut johtavat myös hallituksen syntyyn.

”Ne jotka yhdessä sinne lähtevät, yleensä onnistuvat yhteisen ratkaisun löytämään”, Zyskowicz sanoi.

Toinen kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki väitti Helsingin Sanomien livelähetyksessä, että oppositioon jääminen ei ole kokoomukselle isku.

”Se on oikea linja kaiken tiedon valossa”, hän sanoi.

Antti Rinne ilmoittaa piakkoin, minkä puolueitten kanssa sdp lähtee hallitusneuvotteluihin.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Nyt tulee lähtö Petteri Orpolle – joutuu kujanjuoksuun Jussi Halla-ahon varjoon

Juha Sipilä antoi vastauksen Antti Rinteelle: Keskusta valmis hallitusneuvotteluihin