Kokoomuksen suhtautuminen niin sanottuun sitovaan hoitajamitoitukseen on aiheuttanut hämmennystä ja huvitusta tiistaina.

Ensin uutisoitiin puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon ja kokoomuksen kääntyneen sittenkin kannattamaan sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Orpo sanoi Ylen haastattelussa, että koska ”kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen”, niin ”näin varmaan käy”. Tämä tulkittiin Ylellä ja sitten muussa mediassa tarkoittamaan sitä, että myös kokoomus tukee nyt kirjausta. Lisäksi Petteri Orpo kirjoitti itsekin Twitterissä, että kokoomus ”kannattaa hoitajamitoitusta lakiin”.

Kokoomuksesta kuitenkin korostetaan Uudelle Suomelle, että Orpo antoi lausuntonsa osana Ylen henkilöhaastattelua ja kyse oli lähinnä reaalipoliittisesta arviosta, ei kokoomuksen tahdon kuvauksesta.

Kun oppositiossa iloittiin kokoomuksen oletetusta mielenmuutoksesta, riensi Orpon erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo korjaamaan väärinkäsitystä.

”Emme ole kannattamassa 0,7 mitoitusta”, hän kirjoitti Twitterissä sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marinille, jota käänne kummeksutti.

Ihmeissään ei ollut vain oppositio, vaan hämmentynyttä viestiä lähetti myös hallituskumppani keskusta.

”En ole ihan päässyt kartalle, mitä kokoomus tarkoittaa. Ovatko he lakiin kirjatun 0,7 hoitajan kannalla, toisaalta he puhuvat myös yksilöllisestä mitoituksesta ja sanovat kannattavansa keskustelua aiheesta”, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko pohti Ylelle.

”Nyt tipuin. Mitä mieltä kokoomus nyt oikein tästä asiasta on, kannattaako se hoitajamitoitusta vai ei”, ihmetteli pääministeri Juha Sipilän erityisavustaja Eeva Kärkkäinen Twitterissä.

Orpon avustaja Heikki Kuutti Uusitalo lisäsi vielä hämmennystä kirjoittamalla Twitterissä, että kokoomus kannattaa ”joustavaa mitoitusta” ja ”mitoitusta joka ei ole numero”.

Uusi Suomi pyysi ja sai kokoomuksesta selvityksen siitä, mitä puolue kannanotoillaan tarkoittaa. Käytännössä olennaista on se, että kokoomus ei edelleenkään kannata yhtä sitovaa numeroa kaikille – siis yhtä lakiin kirjattua hoitajamitoituksen ”desimaalia”, joka koskisi koko vanhustenhuoltoalaa. Sen sijaan kokoomus haluaa lakiin kriteeristön, joka määrittäisi sitovan mitoituksen eri toimipaikoille asukkaiden ”hoitoisuuden” mukaan.

”Yksi lakiin kirjattu luku ei takaa parasta mahdollista hoivaa vanhuksille. Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi [kuin 0,7]. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen”, Petteri Orpo kirjoittaa myös MTV:n kolumnissaan, jonka otsikon mukaan Orpo kuitenkin asettuisi hoitajamitoituksen taakse.

Kokoomuksesta korostetaan, että eri vanhukset ja vanhustenhuollon yksiköt tarvitsevat erilaista mitoitusta: 0,7 hoitajaa voi olla jossain ylimitoitus, jossain alimitoitus. Näin ollen puolue ei kannata hoitajien lisäämistä ”tasaisesti kaikkialle”, vaan tarpeen mukaan.

Orpo toteaa kuitenkin myös MTV:llä, että kun muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä, ”kokoomus ei tässä asetu poikittain”. Uudelle Suomelle todetaan, että kokoomus ei aktiivisesti vastusta muiden puolueiden vaatimaa desimaalikirjausta, vaikka ei sitä itse kannatakaan.

LUE LISÄÄ: Kokoomus käänsi kelkkaansa hoitajamitoituksessa – Petteri Orpo Ylelle: ”Haluamme että kirjataan lakiin”

LUE MYÖS:

Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Petteri Orpo sivaltaa sdp:tä vanhustenhoidosta: ”Tässä on nyt aika paljon käsien pesua”

”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa