Hallitusyhteistyön mahdollisuuksia perussuomalaisten kanssa on vaikea nähdä, mutta poissuljettua se ei ole. Näin arvioi kokoomuksen eduskuntaryhmän kolmas varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman (kok) vaati toissa lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että kokoomuksen on korjattava välinsä perussuomalaisiin ja avattava mahdollisuus tulevalle hallitusyhteistyölle. Kokoomus kieltäytyi hallitusyhteistyöstä, kun Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten johtoon kesällä 2017, mitä Rydman pitää pahana virheenä.

Ikonen ihmettelee koko keskustelua. Hänen mielestään se ei ole lainkaan ajankohtainen, sillä seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa kolme vuotta.

”Minusta nyt ei ole aika spekuloida seuraavan hallituksen kokoonpanoa, mutta minusta kokoomus voi tehdä asiakohtaisesti yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ihan niin kuin nykyiset hallituspuolueetkin tekivät heidän kanssaan viime kaudella esimerkiksi joissakin välikysymyksissä”, Ikonen sanoo Uudelle Suomelle.

LUE IKOSEN LAAJA HAASTATTELU:

Jokainen asia tulee Ikosen mukaan arvioida erikseen.

”Kyllä kaikkien kanssa pitää olla valmis tekemään asiapohjaista yhteistyötä.”

Yhteistyö ei saa kuitenkaan Ikosen mukaan sotia puolueen perusarvoja vastaan. Siksi ohjelmallinen hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on Ikosen mielestä vaikea kysymys. Se kun liittyy perustavanlaatuisiin asioihin ja arvopohjaan.

”Kun ajattelen, millaiseen kokoomukseen itse olen tullut, niin arvopohjasta sellaiset asiat kuin sivistys, suvaitsevaisuus, mahdollisuuksien tasa-arvo ja kansainvälisyys ovat tärkeitä. Niissä näen isoja eroja arvopohjassa kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä. Näen, että meillä on tietyissä asioissa isot arvoetäisyydet.”

Mahdollinen hallitusyhteistyö vaatisi Ikosen mielestä vähintäänkin hyvin tarkkoja neuvotteluja.

Oliko virhe näyttää perussuomalaisille ovea kesällä 2017, kuten Rydman väittää?

”Minusta se oli siinä tilanteessa harkittu asia. Luotan kyllä siihen, että silloin tehtiin siitä tarkka arvio, ennen kuin tehtiin mitään ratkaisuja. Olihan se aika iso myllerrys ja en tiedä, kuinka tarkka näkymä silloin oli siitä, millaisiin suuntiin puolueet lähtevät kehittymään”, Ikonen sanoo ja huomauttaa, ettei itse ollut silloin kokoomuksen eduskuntaryhmässä tai missään neuvotteluissa mukana.

Rydmanin avaus on nostanut esiin ristivedon kokoomuksen sisällä. Kokoomukseen mahtuu niin konservatiiveja kuin liberaaleja, ja konservatiivisen siiven Rydman arvioi HS:lle, että hänen kantansa perussuomalaisista olisi nykyään valtavirtaa kokoomuksessa.

Ikosen mukaan ristiveto puolueessa tai suhde perussuomalaisiin ei ole asia, joka puhuttaisi tällä hetkellä puolueen sisällä. Hän korostaa, että oppositiossa on tilaa miettiä nimenomaan kokoomuksen asioita, eikä ole hyvä lähteä määrittelemään itseään suhteessa toiseen puolueeseen.

”En ole valtavan paljon tähän puheenaiheeseen törmännyt kentällä tai täällä eduskunnassa. Se ei ole hallitseva puheenaihe. Olen puhunut täällä ja kentällä ihmisten kanssa ihan muista asioista. Se ei ole arjessa se iso kysymys tällä hetkellä.”