Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman pitäisi järkevänä niin sanotun kiihottamispykälän poistamista rikoslaista. Kyseessä on pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

LUE MYÖS:

”Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta annetuista tuomioista on tullut monelle poliitikonalulle varsin näppärä ponnahduslauta laajempaan julkisuuteen ja siten myös parempaan vaalimenestykseen. Vihapuhumisesta on tullut kannattavaa, kun siitä saaduilla tuomioilla saa julkisuutta, kannatusta ja maineen sananvapausrajoituksen uhrina”, Rydman kirjoittaa blogissaan.

”Katsonkin, että todennäköisesti viisainta olisi koko kyseisen pykälän poistaminen rikoslaista. On vaikea nähdä, millaista lisäarvoa se lainsäädännöllemme tuottaa – rikokseen yllyttäminen ja kunnianloukkaus on jo kriminalisoitu, ja hyvä niin”, Rydman jatkaa.

Pykälästä on käyty julkista keskustelua, sillä peräti neljä kansanedustajaa on ollut poliisitutkinnassa kyseiseen pykälään liittyen. Heistä Sebastian Tynkkynen (ps) sai jo tuomion. Juha Mäenpään (ps), Päivi Räsäsen (kd) ja Hussein al-Taeen (sd) tutkinnat ovat vielä kesken. Rikosoikeuden professori ei kuitenkaan jaa Rydmanin näkemystä. LUE LISÄÄ:

”Erityisen absurdiksi pykälä käy ’kansanryhmän’ määritelmän epämääräisyyden vuoksi. Etniset ja sukupuoliset vähemmistöt on katsottu kansanryhmiksi, mutta esimerkiksi ’perussuomalaisten äänestäjät’ ei”, Wille Rydman kirjoittaa viitaten kuntapoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin tapaukseen. LUE LISÄÄ:

”Sananvapaus on perustuslain turvaama perusoikeus, ja perusoikeuksiin tehtävien rajoitusten tulisi täyttää täsmällisyyden ja tarkkarajaisuuden vaatimukset”, Rydman katsoo.

Blogissaan hän vertaa rasismia huonoon käytökseen.

”Se, että jokin käytös on paheksuttavaa, ei vielä itsessään ole riittävä peruste sen kriminalisoimiselle. On olemassa koko joukko moitittavan käytöksen muotoja, joita ei kuitenkaan ole katsottu rikoksiksi. Näin pitääkin olla, sillä kriminalisoinnin kynnyksen tulee olla varsin korkea”, Rydman kirjoittaa.

Rydman kommentoi blogissaan erityisesti ex-ministeri Räsäseen kohdistuvaa tutkintaa. Rydmanin mielestä kiihottamispykälän tulkinta on käynyt ”arkijärjelle vieraaksi”. LUE MYÖS: