Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma hämmästelee hallituksen linjausta etätöistä. Hallitus on suositellut etätöitä koko kesäksi koronakriisin takia.

”Ei siinä ole mitään järkeä. Kyllähän työpaikoillakin voidaan organisoida työt sillä tavalla, että siellä ei ole kaikki ihmiset yhtä aikaa”, Kauma huomauttaa Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -juttusarjan haastattelussa.

Kauma ihmettelee, miksi ihmisten pitäisi olla koko kesä etätöissä itseisarvollisesti.

”Monellehan se on tosi huono juttu olla kuukausitolkulla neljän seinän sisällä niin suuri osa ajasta varsinkin, jos ei ole perhettä. Sillähän on mielenterveysvaikutuksia ihmisiin.”

Uusi Suomi haastattelee kaikkia kansanedustajia myös videolla. Kaumaan on tehnyt eduskuntatyössä vaikutuksen kaksi selkeäsanaista naiskollegaa, joista toinen tulee pääministeripuolueesta. Katso video:

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Toisaalta Kauma antaa hallitukselle kehut koulujen avaamispäätöksestä. Kehut ovat sikäli yllättävät, että moni kokoomuslainen kansanedustaja on aiemmin arvostellut hallitusta samasta päätöksestä.

Koulut ehdittiin avata Suomessa pariksi viikoksi ennen kesälomien alkamista.

”Olisi varmaan kannattanut tehdä se jo aikaisemminkin, kun saatiin enemmän tietoa siitä, että lapset eivät yleensä sairastu tämän taudin vakavampaan muotoon, eivätkä myöskään yleensä tartuta niin paljon. Nythän se on nähty, että tartunnat eivät ole lähteneet mitenkään räjähdysmäiseen kasvuun sen jälkeen, kun koulut avattiin”, Kauma sanoo.

Kauma tuntee lastensuojelussa työskenteleviä, jotka ehtivät olla todella huolissaan siitä, mitä tapahtuu kodeissa, joihin ei saada kunnolla yhteyttä. Lastensuojeluilmoitusten määrä romahti, kun koulut eivät koulujen sulkemisen aikaan enää tehneet ilmoituksia.

Juttusarjan haastattelussa Kauma kertoo muun muassa, miten traaginen ja vaikea kokemus sijaisäitinä sai hänet lähtemään mukaan politiikkaan. Kauma avautuu myös kokemuksistaan työttömänä. Hän on jäänyt työttömäksi kolme kertaa elämässään ja viime kerta oli pahin. Siksi hän ajaa nyt kokoomuksessa työttömän asiaa ja paljastaa tässä kapinallisuutensa.

LUE KAUMAN JUTTUSARJAHAASTATTELU: