Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden kanta Nato-kansanäänestyksestä ihmetyttää eri puolueiden poliitikkoja.

Niin istuva puheenjohtaja Alexander Stubb kuin häntä haastavat kansanedustaja Elina Lepomäki ja sisäministeri Petteri Orpokin ovat todenneet, ettei kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ole välttämätön.

Kanta on herättänyt laajan vastareaktion. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että kansalta on asiasta kysyttävä. Lue lisää: Sauli Niinistö Suomen Nato-linjasta tv:ssä: ”Kyllä siitä on kansalta kysyttävä”

Kokoomuksen hallituskumppani perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee näkyvien kokoomuslaisten puheita.

– Puheet Nato-kansanäänestyksen kiertämisestä [ovat] vastuuttomia, Mäkelä kirjoittaa Puheenvuorossa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Puheet Nato-kansanäänestyksen kiertämisestä vastuuttomia

Myös pääministeripuolue keskustasta kuuluu kritiikkiä. Keskustalainen konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen toteaa, että kansanäänestyksestä on syntynyt erikoinen asetelma, jossa ”kokoomus on omilla teillään”.

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on sitä mieltä, että kokoomuslaiset uhoavat.

– Täytyy lähteä siitä että Stubbin ja kumppaneiden aito mielipide on että Suomen turvallisuus edellyttää Naton jäsenyyttä kansan mielipidettä kysymättä, mutta me muut saamme olla myös aidosti sitä mieltä ettei tällainen uho nyt millään tavoin ainakaan vahvista Suomen asemaa ja turvallisuutta, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Myös oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tyrmää kokoomuksen linjan.

Kokoomuksen istuva puheenjohtaja Alexander Stubb kuitenkin toteaa Helsingin Sanomissa, että joka tapauksessa kansan tuen pitää olla jäsenyyden takana, jos sitä haetaan.

– Nyt kokoomus on menossa kohti puoluekokousta sellaisella Nato-kannalla, jossa ei suoranaisesti viitata kansanäänestykseen Nato-jäsenyyden hakemisen edellytyksenä. Siinä kuitenkin sanotaan, että Nato-jäsenyyden takana pitää olla myös kansan tuki, Stubb sanoo.