Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti sydänkesällä runsaan kolmen viikon loman ja jätti muun muassa Porin SuomiAreenan kokonaan väliin. Se sai jotkut jo kyselemään Orpon motivaation perään, kun ministerikyyti katosi alta kevään hallitusneuvotteluissa. Kauppalehden ja Uuden Suomen ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” -videohaastattelussa Orpo kuitenkin vakuuttaa, että motivaatio on tapissa, ei vähiten hallituksen alkutaipaleen vuoksi. Voit katsoa videon tämän jutun lopusta.

”Minulle politiikka on ennen kaikkea asioiden hoitamista, ja nyt kun tämä hallitus hoitaa mielestäni huonosti suomalaisten asioita, ei tarvitse paljon itseään raaputella, että löytyy eväät, halu ja tahto hallituksen haastamiseen”, intoutuu Orpo maalailemaan.

Orpon mielestä hallituksella pitäisi olla samat puheet ennen ja jälkeen vaalien. Nyt hänen mielestään näin ei ole käynyt esimerkiksi eläkeläisten, hoitajamitoituksen tai koulutusmiljardin osalta.

”Minulla on jostain syystä piirtynyt muistiin se, miten hoitajamitoituksen pitäisi olla viidentoista minuutin työ, nyt puhutaan vuosikymmenen lopusta. Se tulee vastaan vielä.”

”Rinne saisi keskittyä pääministerin tehtäviin ja EU-puheenjohtajuuteen”

Orpoa kaivelee edelleen pääministeri Antti Rinteen(sd) sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa viime viikolla esittämä väite, jonka mukaan kokoomus pelasi itsensä ulos hallitusneuvotteluista liian oikeistolaisella linjallaan.

”Rinne pyrki kansanrintamahallitukseen kuten hän itse puoluehallitukselleen heti vaalien jälkeen kertoi. Meidän kanssamme oli pakko neuvotella, kun keskusta ilmoitti aluksi suuntaavansa oppositioon, minne se olisi rökäletappionsa jälkeen kuulunut”, Orpo kuvaa kevään tilannetta.

”Rinteen pitäisi nyt keskittyä toimimaan maan pääministerinä EU:n puheenjohtajuuteen, miettiä miten riitaisan hallituksen saa toimimaan, eikä pohtia kokoomuksen kanssa keväällä käytyjä neuvotteluja.”

Kokoomuksen sisällä kevään neuvotteluprosessi ei ole synnyttänyt ainakaan Orpon korviin kantanutta nurinaa.

”Olen ehkä yhdeltä tai kahdelta ihmiseltä saanut palautetta, että hallitukseen olisi pitänyt mennä hinnalla millä hyvänsä. Minusta ei ja meidän puoluehallituksemme ja eduskuntaryhmämme ovat olleet yksiselitteisesti samaa mieltä”, Orpo paaluttaa.

”Budjettiesityksessä miljardi liikaa”

Vielä muutama kuukausi sitten valtiovarainministerinä toiminut Orpo arvelee, että valtiovarainministeriön virkamiehet olisivat sorvanneet suunnilleen miljardi euroa pienemmän budjettiesityksen, jos olisivat itse saaneet päättää.

”Hallitus vei sinne miljardin lisää pysyviä menoja ilman, että on pienintäkään tietoa työllisyystoimista ja samaan aikaan maailmantalous hiipuu, Euroopan talouskasvu on nollassa, Saksa yskii ja brexit uhkaa”, Orpo kauhistelee.

Oppositiojohtaja lupaa silti tukea hallituksen työllisyyttä tukevia toimia, joita kokoomus odottaa syyskuun varsinaisesta budjettiriihestä.

”Tuemme jokaista hallituksen todellista työllisyyttä edistävää nopeaa tointa, mutta odotuksemme eivät ole kovin korkealla. Vielä ei ole nähty keinoja, jotka parantaisivat yritysten toimintaympäristöä, kannustaisivat palkkaamaan uutta väkeä tai loisivat työttömälle kannusteita lähteä töihin”, Orpo luettelee.

”Kun ay-liikkeellä on iso ote Rinteen hallitukseen ja sen asenne tuntuu hyvin nihkeältä muutoksiin, se rako näyttää ahtaalta. Mutta toivottavasti hallitus yllättää, koska sen on pakko tehdä jotain. Muuten mennään päin seinää.”

Lue myös:

Kiky-raportin tekijä vastaa tyrmäykseen – lyttää 6 h -työpäivän: ”Täysin epärealistista”

Työmarkkinapomo pöyristyi VM:n budjettiehdotuksesta: ”Ei mitään järkeä – rahat korkeakouluille heti”

Kokoomus esitteli omat keinonsa työllisyyden nostamiseen alkuviikosta. Niihin kuuluvat ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastus ja työttömyyseläkeputken tukkiminen. Tällä puolue pyrkii osoittamaan kykyään vastuullisen vaihtoehdon esittämiseen. Samaa se vaatii myös perussuomalaisilta.

”Kokoomus pyrkii tekemään vahvaa oppositiopolitiikkaa ja esittämään omat vaihtoehtonsa. Kyllä perussuomalaisiltakin pitää vaatia samaa, suomalaisten pitäisi saada kuulla myös heidän vaihtoehtonsa työllisyyden hoitamiseksi”, Orpo paaluttaa.

Kokoomusnuorten mielenosoitus paikallaan

Orpo ottaa haastattelussa kantaa myös kokoomusnuorten mielenosoitukseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoisen Helsingin-visiitin yhteydessä. Hänen mukaansa kokoomuksen nuoret ovat aina aktiivisesti seuranneet mitä maailmalla tapahtuu, eikä sallitussa mielenilmauksessa ole mitään moitittavaa.

”Mielestäni on täysin selvää, että Venäjällä on puutteita sananvapaudessa ja ihmisoikeuksissa. Ja miltä sekin olisi vaikuttanut, jos olisin siihen mennyt sanomaan, että sosoo, älkääpäs osoittako mieltä. Minusta se olisi tuulahdus menneisyydestä”, Orpo aprikoi.

Kataisen Sitra-pesti vielä auki

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston Sitran hallintoneuvoston työvaliokuntaan kuuluva Orpo jarruttelee intoa pitää EU-komissaari Jyrki Kataisennimitystä Sitran johtoon vielä selvänä. Orpon mukaan Sitran hallitus haastattelee vielä ehdokkaita ja tekee vasta sen jälkeen hallintoneuvostolle esityksen yliasiamiehestä.

Sitran johtoon on Kataisen lisäksi tiettävästi ehdolla edelleen myös Turun yliopiston professori Markku Wilenius.