Oppositiopuolue kokoomuksen riveissä oli hajaannusta, kun eduskunta äänesti perjantaina kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytesuojasta. Enemmistö ryhmän äänistä, 21, puolsi syyteluvan antamista, mutta neljä kokoomuksen kansanedustajaa äänesti syytelupaa vastaan.

Huomiota herättävät kuitenkin puuttuvat äänet: peräti 13 kokoomuksen kansanedustajista oli poissa äänestyksestä, jossa kokoomuksen eduskuntaryhmä antoi jäsenilleen vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaisesti. Luku poikkeaa merkittävästi muiden ryhmien poissaoloista.

Sosiaalisessa mediassa kysellään nyt, miten nämä äänestyksestä poissa olleet kansanedustajat olisivat äänestäneet ja mistä poissaolojen suma johtuu. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on kertonut, että äänestys on mietityttänyt ”joitain” kokoomusryhmän edustajia. LUE LISÄÄ:

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman, jonka tiedettiin jo ennalta äänestävän syytelupaa vastaan, ottaa ryhmänsä poissaoloihin kantaa Twitterissä.

”Kansanedustajat olivat aktiivisesti läsnä Mäenpää-äänestyksessä. Eduskuntaryhmistä oli poissa vain 0-3 edustajaa. Paitsi kokoomuksen ryhmästä, josta poissa oli jopa 13 edustajaa. Läsnäolleista 21 äänesti syyteluvan puolesta, neljä vastaan (ml. minä). Ehkä luvut kertovat jostain”, Rydman kommentoi. Juttu jatkuu tviitin ja kuvan alla.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman oli mukana perustuslakivaliokunnan mietinnön vastalauseessa, joka vastusti syyteluvan antamista kansanedustajan eduskuntapuheista.

Kai Mykkänen sanoo Helsingin Sanomille, että poissa olleista suurin osa on sellaisia, joilla oli ”aidosti este” äänestyksen aikaan.

”On hautajaisia ja matkoja, esteitä jotka ovat olleet tiedossa jo ennen tätä viikkoa”, Mykkänen sanoo HS:lle.

”Tässä ei ole poikkeuksellista hämminkiä, vaan pikemminkin sattumaa.”

Ryhmyri Mykkäsen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenistä selvä enemmistö puolsi syytelupaa, samoin ”useimmat” poissa olleista.

Alla tviittejä aiheesta.

LUE MYÖS: