Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos arvostelee rankasti kokoomuksesta eronnutta kansanedustaja Harry Hjallis Harkimoa blogissaan. Hän nostaa esiin myös harvinaisen jääviystapauksen ruotiessaan Harkimon eduskuntataivalta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harkimo ilmoitti viime viikolla eroavansa kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja julkisti viikonloppuna uuden poliittisen liikkeen nimeltä Liike Nyt, jossa on mukana muun muassa SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner. Liike ei kaksikon mukaan tähtää puolueeksi.

Väliaikaisena ministeriavustajanakin toimineen Vuornoksen mukaan ”politiikan uudistajaksi ei kannata julistautua, jos teot eivät vastaa puhetta”. Sanni Grahn-Laasosta ja Kai Mykkästä avustaneen Vuornoksen mielestä politiikan tekemisen tapoja pitää ehdottomasti uudistaa, mutta tästä ei ole kyse Liike Nyt- hankkeessa, ”kuin päälle liimatun glitter-kerroksen verran”.

–Suurin syy tähän ovat ne toimintatavat, joita olen seurannut Harkimon kansanedustajana viljelleen. Harkimo ei ole suinkaan ollut uudistava voima – pääosin päinvastoin. Ehkä räikein esimerkki tästä ovat yritystuet, Vuornos sanoo viitaten Jungnerin kommenttiin Helsingin Sanomissa.

Jungner nosti uuden liikkeen tavoitteissa esiin yritystukityöryhmän floppaamisen. Jungner sanoi, että tarkoitus on uudistaa päätöksentekoa muun muassa niin, että ”tämmöiset yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät jäisivät historiaan”. Vuornos naureskelee kommentille.

– Liike Nyt olisi huomattavasti uskottavampi, jos liikkeen johtajana olisi joku muu kuin eduskunnan ykkösyritystukitykki.

Vuornos nostaa esiin myös ”täysin poikkeuksellisen” jääviystapauksen. Harkimo joutui jääväämään itsensä eduskunnan täysistunnossa yritystuen vuoksi. Lain mukaan kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti, mutta saa osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun.

Vuornoksen mukaan kyseessä oli 18 miljoonan euron yritystuki, joka myönnettiin lisätalousarviossa Tampereen monitoimiareenalle. Sama hanke oli Ilta-Sanomien mukaan syynä Harkimon eroon Veikkauksen hallituksesta moraalisista syistä viime joulukuussa. Harkimon yhtiö toimii hankkeessa konsulttina ja Harkimo on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Vuornos syyttääkin Harkimon ”keplotelleen itsensä Veikkauksen hallituksen muhkeiden vuosipalkkioiden ääreen” ohi eduskuntaryhmän päätöksen. Julkisuudessa spekuloitiin Harkimon sopineen asiasta suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, kun eduskuntaryhmä kuvitteli paikan menevän kansanedustaja Timo Heinoselle (kok.).

–Melkoinen puljaus, joka ei varmasti herättänyt ryhmässä luottamusta, mutta pääsipähän Harkimo kuitenkin Veikkauksen hallituksen yli 30 000 euron vuotuisten palkkioiden piiriin. Veikkaus on muuten myös yksi Jokereiden pääsponsoreista, Vuornos kirjoittaa viitaten Harkimon Jokereiden pääomistukseen, jonka hän hiljattain ilmoitti myyvänsä.

Vuornos muistuttaa myös Harkimon pestistä kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta selvittävän työryhmän puheenjohtajana. Harkimo on itse esiintynyt MTV:n ohjelmissa, muun muassa omassa talkshowssaan. Työryhmä lisäsi Vuornoksen mielestä yritystukia ”helpoimman ratkaisun tietä kaverikapitalismin hengessä” ehdotettuaan kahdeksan miljoonan tukea.

Vuornos ihmettelee, mikä uskottavuus Harkimon näytöillä on esiintyä politiikan ja etutahojen ulkopuolisena politiikan ”pelastavana messiaana”.

– Melko pitkälle saa historiassa mennä, että löytää kansanedustajan, joka on koko poliittisen energiansa kohdistanut vain ja ainoastaan itsensä ja intressitahojen edunvalvonnalle.

Vuornos huomauttaa, että kunnioitus ansaitaan teoilla, eikä politiikka uudistu ”näyttävillä mediatempuilla ja irtiotoilla”.

– Kuvitelma omasta ylivertaisuudesta on tässä työssä vain haitaksi. Politiikan uudistajia eivät ole ne, jotka sellaisiksi julistautuvat, vaan ne, jotka tekevät asioita uudella tavalla.

–Harkimo ei ole kansanedustajana tehnyt asioita uudella tavalla eikä hänen toimintansa ole tehnyt oikeutta yhdellekään niistä periaatteista, joita politiikan uudistamiseen liitetään ja joiden airueeksi Liike Nyt on ilmoittautunut. Siksi on epäuskottavaa, että Harkimon ja Jungnerin liike sitä myöskään olisi.