Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa tulkitsee, että EU-komission tuore lausunto alkoholin etämyynnistä on tullut ikävänä yllätyksenä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Komission mukaan etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonnin rajoittaminen olisi EU:n perussopimuksen ja tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteen vastaista. Keskustan tulkinta on ollut, että alkoholin etämyynti olisi nykylaissa kiellettyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kommentoi tänään Helsingin Sanomissa, että komission ehdotus on lennokas. Tuominen ihmettelee, voisiko vaikka viskiä noutaa jatkossa R-Kioskista.

”Tulkitsen tätä lausuntoa niin, että siellä on täysi shokki komission lausunnosta”, Sarvamaa sanoo Uudelle Suomelle.

Sarvamaan mielestä ministeriö sai totaalisesti köniinsä EU-komissiolta etämyyntiasiassa.

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä. Komissio viittaa tässä alkoholilain 27. pykälään, jossa puhutaan luovutuspaikoista. Nykyäänkin Alkon verkkokauppaostoksissa noutopisteinä toimii ruokakauppoja sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole Alkoa.

Sarvamaan mielestä tällaisia luovutuspaikkoja ei tarvittaisi ollenkaan. Hänen mielestään alkoholilaki ei kiellä alkoholiostosten toimittamista ostajan kotiin, sillä vähittäismyynti ei tapahdu Suomessa vaan toisessa maassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on sen sijaan ollut täysin päinvastaisella kannalla ja tulkinnut, että alkoholin toimittaminen ostajan kotiin on kiellettyä.

Sarvamaa uskoo, että Suomessa käy vielä kuten Ruotsissa kävi kymmenisen vuotta sitten, kun alkoholin etämyynti todettiin lailliseksi.

”Heidän [ministeriön] on pakko niellä tämä”, Sarvamaa uskoo.

Ristiriita keskustan ja kokoomuksen välillä etämyyntiasiassa pulpahti esiin kesällä, kun sosiaali- ja terveysministeriön laatima ja EU-komissiolle lähettämä lakiluonnos levisi julkisuuteen. Pykäläluonnoksissa kiellettäisiin yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomien etämyynti kokonaan.

Sarvamaa on EU-parlamentin päässä ollut aktiivinen asiassa.

”Aion tehdä kaikkeni EU:ssa sen eteen, että Suomen valtio joutuu purkamaan koko paketin, jos tämä viedään Suomen lakiin”, Sarvamaa sanoi keväällä.

Tänään myös kokoomuslaiset Sinuhe Wallinheimo ja Jaana Pelkonen ovat iloinneet komission lausunnosta.