Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen hämmästelee pääministeri Antti Rinteen (sd) puheita hallituksen syntymisestä ja kokoomuksen ulosjäämisestä.

SDP:n puheenjohtaja Rinne palasi hallituksen syntyyn puolueensa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa torstaina. Hänen mukaansa kokoomus ”pelasi itsensä ulos” hallitusneuvotteluista hyvin oikeistolaisella ja epäselvällä talouspolitiikan linjallaan.

LUE LISÄÄ: Antti Rinne paljastaa: ”Kokoomus pelasi itsensä ulos – PS oli haluton tekemään uudistavaa talouspolitiikkaa”

Matias Marttinen edusti kokoomusta vaalien jälkeisissä taloustunnusteluissa yhdessä kansanedustaja Elina Lepomäen kanssa. Hän ei hyväksy Rinteen kuvausta tapahtumista. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo välitti Marttisen palautteen Antti Rinteelle Twitter-tilillään.

Marttisen mukaan kokoomuksen talouslinjan pohjana olivat valtiovarainministeriön suositukset.

”Jos Rinne syyttää kokoomuksen linjaa hyvin oikeistolaiseksi ja epäselväksi, hän tulee itseasiassa syyttäneeksi valtiovarainministeriön asiantuntijoita”, Marttinen toteaa.

Antti Rinne sanoikin vaalikamppailun aikana , että pelkästään valtiovarainministeriön ennusteet eivät voi ohjata politiikan tekoa.

Marttisen mukaan kokoomuksen tavoitteena oli saada julkinen talous tasapainoon sekä ”kerätä pientä puskuria tulevan taantuman varalle”.

”Pääkeinot olivat työllisyyttä lisäävät uudistukset sekä maltti menolisäysten kanssa. Sopeutukset olisivat myös olleet työkalupakissa, jos työllisyystoimet olisivat olleet riittämättömiä”, Marttinen sanoo.

Hallitustunnusteluiden aikana sdp yllättyi, kun kokoomusta edusti talousneuvotteluissa puoluejohdon sijasta Elina Lepomäki, joka tunnetaan puolueensa linjoja ärhäkämmistä talousnäkemyksistä. LUE LISÄÄ: Elina Lepomäki yllätti sdp:n – Näistä isoista talouskysymyksistä Antti Rinne ja Petteri Orpo vääntävät

Antti Rinne avautui yllättäen kokoomuksesta ja Petteri Orposta: ”Kaksi eri linjaa – Se on heikkoa johtamista”

Elina Lepomäki selittää kokoomuksen ratkaisua – ”Petteri Orpo teki erinomaisen analyysin”

Marttisen mukaan kokoomus toi avoimesti ja selkeästi esille talousnäkemyksensä sekä ennen vaaleja että vaalien jälkeen. Ennen vaaleja kokoomus julkaisi vaaliohjelmansa yhteydessä yksityiskohtaisen talousliitteen.

Marttisen mielestä sdp:n oma talouslinja oli ”epäselvä varsinkin uusien menojen rahoittamisen osalta”.

”Selviä vastauksia kestävistä keinoista ei saatu ennen vaaleja eikä vaalien jälkeen.

SDP ei ollut valmis sitomaan menojen lisäyksiä työllisyyden paranemiseen. Puolue totesi julkisuuteenkin, että kalliit vaalilupaukset toteutettaisiin tarvittaessa vaikka velkarahalla. Jälki näkyy nyt hallitusohjelmassa.”

Marttinen ennustaa, että Rinteen hallitus ei peru menolisäyksiä siinäkään tilanteessa, jossa työllisyys ei kasvaisikaan. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan tällaista vaihtoehtoa ei kuitenkaan hallituksella ole. Lue tarkemmin: ”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”

LUE MYÖS: Antti Lindtman: ”Suomessa on yksi puolue, joka yrittää viimeiseen asti vaieta Brexitin seurauksista”