Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä on jättänyt eduskuntaan toimenpidealoitteen, jossa esitetään alkoholin myyntiaikojen vapauttamista pienimmissä ruokakaupoissa kokeiluluontoisesti.

Alkoholia saa myydä kaupoissa nykyisin vain kello 9–21.

Toimenpidealoitteen on allekirjoittanut kaikkiaan yhdeksän kokoomuksen kansanedustajaa. Lisäksi allekirjoittajissa on kaksi keskustan, yksi perussuomalaisten ja yksi vihreiden kansanedustaja.

Toimenpidealoitteessa esitetään kokeilulakia, joka olisi voimassa vuosina 2016 ja 2017. Se sisältäisi ”laajennuksia oluen ja muiden enintään 4,7-prosenttisten alkoholijuomien myyntiaikoihin alle 400 m2:n suuruisissa kaupoissa”.

- Ajatuksena oli, että se vapautettaisiin kokonaan, Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

Ehdotuksessa esitetään myös valmistustaparajoituksen poistoa sekä alkoholiluvan yhdistämistä elintarvikelupaan.

- Ravintola- ja matkailualalla kokeilu sisältäisi esimerkiksi anniskelutiloja, -alueita ja henkilökuntaa koskevien säädösten ja määräysten yksinkertaistamisen sekä ravintoloiden aukiolon vapauttamisen ilman tarvetta ns. jatkoaikaluville. Anniskelutoimintaa koskevat yksityiskohtaiset kiellot ja määräykset, esimerkiksi tuplien myyntikielto, joiden kumoamiseen oli valmius jo viime vaalikaudella, kuuluisivat itsestään selvästi mukaan kokonaisuuteen. Pienpanimoille annettaisiin kokeilun ajaksi ulosmyyntioikeus kaikkiin omiin tuotteisiinsa, aloitteessa todetaan.

Mäkelä on ajanut kokoomuksen ehdotusta liikeaikalain kumoamisesta, joka vapauttaisi kauppojen aukioloajat. Hallituksen esitys aiheesta menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, todennäköisesti ensi vuoden alusta. Mäkelä kertoo, että alkoholin myyntiaikojen vapauttaminen olisi siirtymävaiheen helpotus pienemmille kaupoille.

- Oli ajatuksena, että tämä [kokeilujakso] toimisi ikään kuin siirtymävaiheena. On arvioitu, että pienten kauppojen saattaa olla vaikeampaa sopeutua aukioloaikojen vapautumiseen, joten tämä helpottaisi sitä, Mäkelä sanoo.

Alkojen aukioloihin Mäkelä ei esitä muutoksia. Alkon aukioloajoista säädetään alkoholilaissa, ei liikeaikalaissa. Mäkelä kuitenkin väläyttää Alkon monopolin osittaista purkua, vaikka Alkossa on Mäkelän mielestä myös positiiviset puolensa.

- Kyllä nyt paine on iso siihen, että menisimme kohti eurooppalaista kulttuuria, Mäkelä sanoo ja myöntää tarkoittavansa esimerkiksi vahvojen oluiden tai viinien tuomista ruokakauppojen myytäviksi.