Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsevat voimakkaasti edustajiinsa Soini-äänestyksen alla kohdistuneen ”painostuksen”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antaa myös hallituskumppani keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän kuulla kunniansa kommentista, jossa Sipilä Jokisen mukaan vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoo tiedotteessa.

Pääministeri Sipilä sanoi torstaina Helsingin Sanomille uskovansa Soinin saavan eduskunnan luottamuksen. ”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi HS:n mukaan.

Jokinen korostaa, että Soinin aborttikannat ovat ”iso arvokysymys isolle osalle edustajiamme”. Myös Orpon mukaan tilanne oli monille kokoomuslaisille hyvin vaikea.

Kokoomus ei rankaise äänestämisestä pidättäytyneitä edustajiaan, Orpo kertoi tänään.

Orpo ja Jokinen tuomitsevat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

”Ulkopuolelta painostetaan ja tähän asiaan kytketään sellaisia asioita politiikasta, jotka eivät ole tämän kanssa missään tekemisissä”, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa.

”Sitä [painostusta] tulee ulkopuolelta ja kumppaneilta. Se oli minullekin sellainen, että siinä meni raja täyteen ja olin vahvasti kokoomuksen puheenjohtajan hattu päässä sitä mieltä, että meidän edustajia ei painosteta ja heilläkin on oikeus voimakkaaseen omaan mielipiteenvapauteensa.”

Kalle Jokinen kommentoi jo ennen äänestystä Yleisradion lähetyksessä keskusteluun viimeisen vuorokauden aikana tulleita ”ikäviä piirteitä”.

”Meidän edustajia on painostettu, ja ryhmänjohtajana en voi hyväksyä sitä. Enkä myöskään sitä, että tähän asiaan on kytketty muita poliittisia asioita, jotka mahdollisesti ovat meidän ratkaisujen edessä jatkossa”, Jokinen sanoi.

Hän viittasi mitä todennäköisimmin keskustan yksittäisen kansanedustajan uhitteluun, että keskusta puuttuisi tekeillä olevan irtisanomislain sisältöön, jos kokoomus ei tue Soinia yksimielisesti. Uusi Suomi kertoi ukaasista torstaina. Lue tarkemmin: Keskustalaiselta ukaasi kokoomukselle: ”Jos kokoomus ei tue hallitusta yksimielisesti...”

”Keskustan eräs edustaja on kytkenyt tähän muita asioita”, Jokinen paheksui Ylellä.

LUE LISÄÄ:

Näin eduskunta äänesti Timo Soinista – katso puoluejakauma tästä

Kokoomusnaisilta poikkeuksellinen ratkaisu: Olivat salissa – mutta ”poissa”

Sanna Marin ja Emma Kari hiiltyivät: ”Painoin ei” Soinille – eduskunta väittää toisin