Kokoomuksessa on usealla suulla reagoitu voimakkaasti työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n verolinjauksiin. Kokoomuksen oma äänenkannattaja Verkkouutiset on nostanut SAK:n jo helmikuun alussa julkistamat linjaukset uudelleen esiin.

LUE MYÖS: SAK löi vaatimukset tiskiin: Veronkiristyksiä yli 600 miljoonalla eurolla – käyttöön uusi laaja varallisuusvero

SAK:n verotavoitteissa on mukana uusi varallisuusvero, ja linjauksen mukaan tämä sekä ”veropohjien tiivistäminen siirtävät verotuksen painopistettä pääomiin”. Verkkouutiset kiinnittää erityistä huomiota siihen, että SAK:n tavoitteissa ”pankkitalletukset, osakkeet, rahastosijoitukset, metsät, pellot ja muut sijoitukset tulisi olla varallisuusveron piirissä”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suhtautuu ajatukseen jyrkästi.

”Tälle ajatukselle ehdoton EI. Lisätään hyvinvointia ja verotuloja talouskasvulla, yrittämisellä ja työnteolla, eikä verottamalla ihmisten säästöjä”, Orpo linjaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kritisoi niin ikään SAK:n linjausta.

”Ette lobbaa jäsenillenne lisää veroetuja, koska ne ovat huomattavat jo nyt piensijoittajaan nähden. Sen sijaan lobbaatte verohaittoja koko Suomelle vaatimalla omistamiselle lisäverotusta. Miten kenenkään - edes jäsentenne - etua ajaa se, jos meistä tulee tytäryhtiötalous?” Lepomäki kysyy Twitterissä SAK:n pääekonomistilta Ilkka Kaukorannalta.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”Varallisuusverolla on mahdollista saada huomattava lisä valtion verotuloihin ilman, että joudumme korottamaan työllisyyden kannalta haitallisinta työnverotusta. Karkean arvion mukaan pelkästään yli 100 000 euron varallisuuksiin kohdistuva hyvin maltillinen 0,1 prosentin varallisuusvero tuo yli 100 miljoonan euron verotuotot”, on Kaukoranta jo aiemmin perustellut SAK:n blogissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Korpa puolestaan niputtaa surutta yhteen SAK:n ja sdp:n verolinjaukset.

”Nyt selvisi, mitä sdp tarkoittaa puhuessaan laajasta veropohjasta. Tarkoitus on verottaa kaikesta. Ihan kaikesta. Hakaniemen sylttytehtaalla on kaavailtu varallisuusvero, joka kohdistuu kaikkeen, mitä ei vielä veroteta”, Kopra tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tiivisti sdp:n verolinjan eilen Veronmaksajien keskusliiton vaalitentissä:

”Laaja veropohja, tiukat verokannat, mahdollisimman matalat verokannat.”

Rinteelle hankala oli tentissä esitetty kysymys siitä, pitäisikö kokonaisveroastetta nostaa Suomessa. LUE LISÄÄ: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Sdp ei kuitenkaan ole esittänyt vuonna 2005 Suomessa poistetun varallisuusveron palauttamista. Puolueista sdp:n sijaan laajaa varallisuusveroa kannattaa vasemmistoliitto. LUE LISÄÄ: ”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

LUE MYÖS:

SDP julkaisi 12 kohdan listan: Näin verotusta tiukennettaisiin ja verovuotoja tukittaisiin

Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”