Hallituspuolue kokoomuksen riveissä on kypsytty alkoholilain kokonaisuudistuksen odotettua hitaampaan etenemiseen. Keskustalaisen ministeri Juha Rehulan esikunnasta vakuutetaan, että ”kyllä se sieltä tulee”, mutta aikataulu jää avoimeksi.

Lakivalmistelun väitettyä vitkastelua kritisoi aiemmin alkoholiasioissa profiloitunut kokoomusedustaja Jaana Pelkonen. Torstaina keskustasta ja ”pullonpiilotuksen ihanuudesta” kirjoitti kokoomuksen kansanedustajan Eero Suutarin eduskunta-avustaja Perttu Koistinen.

– Lainsäädännön oli alustavasti tarkoituksena tulla voimaan jo tulevan vuoden alusta, mutta valmistelu on keskustajohtoisesssa sosiaali- ja terveysministeriössä edennyt verkkaisesti. Tai oikeammin sanottuna mitään ei ole tapahtunut, Koistinen väittää Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mielestään keskustan vastahankaisuus ei olisi ihmettelyn aihe, olihan keskusta edellisen vaalikauden ohjelmassaan viemässä alkoholipitoisuudeltaan yli 3,7-prosenttisia juomia ruokakaupoista Alkon ovien taakse. Nyt keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on viemässä läpi uudistusta, joka muun muassa nostaa kauppojen alkoholijuomien enimmäisvahvuuden 5,5 prosenttiin.

– Vahvasti näyttääkin siltä, että uudistusta koetetaan keskustassa parhaansa mukaan jarruttaa pitkän kaavan kautta, oletettavasti vähintään kuntavaaleihin saakka, Koistinen kirjoittaa ensi huhtikuun vaaleihin viitaten.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä sanoo, että tilanne on aiheuttanut pohdintaa. Mäkelä oli kokoomuksen edustajana neuvottelemassa eduskuntaryhmien kompromissista, jonka mukaisesti alkoholilainsäädännön kevennystä nyt tehdään.

– Kyllähän sitä on tässä porukalla pohdittu, että onko valmistelu edennyt siinä tahdissa kuin toivottu ja minkä takia esimerkiksi näitä pienpanimokysymyksiä ei ole lähdetty ratkaisemaan – tai ainakaan asiasta ei ole kuultu mitään, Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

Mäkelän mukaan viestiä valmistelun viivästymisestä on tullut enemmän virkamiehistön puolelta kuin keskustapäättäjiltä. Hän sanoo kuulleensa kerrottavan, että muun muassa sote-uudistus vie ministeriön resurssit.

– Kuitenkin tässä on samanaikaisesti viety ripeästikin eteenpäin monia muita lakiuudistuksia. Yleensä jos tahtotila on niin keinotkin löytyvät, Mäkelä jatkaa.

– Toivottavasti ei mitään sellaista ole, että oltaisiin tultu katumapäälle asioiden suhteen.

Hän toteaa, että eduskuntaryhmien kompromissiratkaisu syntyi keväällä ilman suuria poliittisia intohimoja tai arvovaltatappioita.

Rehulan erityisavustaja: Alkon monopolin varjelu hidastaa

Alkoholilain uudistuksesta vastaavan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Hanna-Maija Kause selventää lakiuudistuksen valmistelun tilannetta Uudelle Suomelle.

– Tilanne on se, että valmistelu on hyvässä käynnissä. Mutta koska keväällä tehty kompromissiesitys poikkesi aika paljon pohjaesityksestä – kun sekä prosentti nousee että valmistustaparajoitteet poistuvat – niin vaikutusarviointien tarve lisääntyy, Kause kertoo.

Eniten valmistelutyön määrää lisää Kausen mukaan niin sanotun pienpanimopoikkeuksen valmistelu. Pienpanimoiden tilamyyntioikeus halutaan toteuttaa sahtiin ja kotimaisiin tilaviineihin verrattavana poikkeusratkaisuna niin, että Euroopan unioni ei voi sen nojalla vaatia Alkon monopolin murtamista.

– Meillä on Alkon monopoli ja nämä muutokset pitää notifioida EU-komission kautta. Se tehdään huolellisesti, niin ettei vahingossa tehdä toimenpiteitä, jotka johtaisivat Alkon monopolin romuttumiseen ilman että tällaiseen ollaan tietoisesti menossa. Tämä vie aikaa, mutta koko ajan tehdään ja kyllä se sieltä tulee, Kause kertoo.

Rehulan leiristä on jo aiemmin kerrottu, että uusi alkoholilaki ei ehdi tulemaan voimaan alkuvuodesta 2017. Kokoomuksen Mäkelän mukaan muun muassa ravintola-alalla toivotaan, että se ehtisi kuitenkin voimaan kesään 2017 mennessä.

– Aikataulua ei ole lyöty lukkoon, Kause sanoo.

Kausen mukaan pelkkä notifiointiprosessin eteneminen komissiossa kestää kolmen kuukauden ajan. Prosessi ei ole vielä käynnissä komissiossa vaan sen valmistelu on kesken Suomessa.

Kausen mukaan eduskuntapuolueiden hyväksymä kompromissiesitys etenee sellaisenaan, eikä muutoksia ole hänen tiedossaan.

– Kyllä sitä sellaisenaan viedään [eteenpäin], Kause vastaa Uuden Suomen kysymykseen.

Mäkelä ja kolme muuta kokoomuksen kansanedustajaa jätti perjantaina myös kirjallisen kysymyksen alkoholiuudistuksen valmistelun venymisestä.

Lue myös: Jaana Pelkonen: Jumittavatko virkamiehet alkoholiuudistusta – ”Italialaista lakkoa ei hyväksytä”