Kokoomus haluaa lopettaa kokonaan nykyisen autoveron. Kevään eduskuntavaaleihin valmistautuva puolue linjaa uudessa ympäristö- ja ilmasto-ohjelmassaan, että uuden auton hankinnan yhteydessä perittävästä autoverosta luovutaan kokonaan, jotta uusien ja muita kuin bensiinillä ja dieselillä kulkevien autojen käyttö yleistyisi.

”Meidän pitää mahdollistaa, että kuluttajat valitsevat ja heidän kannattaa valita muu kuin fossiilisella polttoaineella kulkeva auto”, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

”Vapautetaan päästöttömät ja vähäpäästöiset autot kokonaan autoverosta eli ostettaessa maksettavasta verosta, kun auto hankitaan. Se jos joku tuo silloin vähäpäästöiset ja päästöttömät autot tavallisen suomalaisen keskituloisen palkansaajan ulottuville. Silloin pystytään nopeastikin uudistamaan meidän autokanta”, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Nykyinen Juha Sipilän hallitus on linjannut, että Suomen liikenteessä fossiilisten öljyn käyttö puolitetaan vuoteen 2030 mennessä, eikä tavoitteeseen päästä ilman nykyisten autojen polttoaineen vaihtamista.

Tämä ei kokoomukselle kuitenkaan merkitse pelkästään sähköautoihin siirtymistä, vaan puolue haluaa tukea myös biokaasuautoja. Ympäristö- ja ilmasto-ohjelmassaan puolue linjaa, että biokaasu on ”erinomainen vaihtoehto varsinkin, kun se tuotetaan maatalouden ylijäämälannasta”. Samalla kokoomus kuitenkin tunnustaa, että ”vahvin kandidaatti kestävän liikenteen pääasialliseksi käyttövoimaksi on sähkö”.

Konkreettinen tuki biokaasuautoiluun olisi määräaikainen konversiotuki, jolla nykyisiä fossiilisia polttoaineita käyttäviä ajoneuvoja käännettäisiin biokaasuautoiksi. Kokoomus myös luopuisi kokonaan biokaasu- ja sähköautoilta perittävästä käyttövoimaverosta.

Liikenteen verotuksen suuri muutos olisi autoverosta luopuminen. Nykyistä autoveroa maksetaan valtiolle vuosittain runsaat 900 miljoonaa euroa.

”Uusien autojen verotus siirretään kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verotukseen. Tavoitteena on, että sähköä tai biokaasua käyttävä ajoneuvo on suomalaiselle aina fossiilista polttoainetta käyttävää autoa kilpailukykyisempi vaihtoehto viimeistään 2030-luvulla”, kokoomus linjaa ohjelmassaan.

LUE MYÖS: Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin – Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan

Päivitys: Täsmennetty Petteri Orpon sitaattia: päästöttömät ja vähäpäästöiset autot vapautetaan autoverosta kokonaan.