Kokoomus on joutunut pahaan paikkaan ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuslauseäänestyksen seurauksena. Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että opposition epäluottamuslause-esitys Soinille on osoitettu nimenomaan kokoomusta vastaan.

”Oppositio pelaa tämän nyt taitavasti. Se asettaa liberaalit naiskansanedustajat erittäin epämieluiseen asemaan. Sen lisäksi, että he joutuvat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta, he joutuvat myös mediassa alistamaan itseään tällaisella kummallisella pelillä. Oppositiolta hyvä veto, vaikka tuskin hallitus kaatuu”, Ronkainen sanoo.

Useat kokoomuksen kansanedustajat ovat kritisoineet julkisesti Soinin aborttimyönteisiä kannanottoja, joiden vuoksi epäluottamuksesta Soinia vastaan äänestetäänkin. Nyt samat kansanedustajat joutuvat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta, sillä sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on tehnyt Soini-äänestyksestä hallituskysymyksen.

Terho on uhannut suoraan, että siniset kaatavat hallituksen, jos Soini ei saa eduskunnan luottamusta. Tänään Terho kirjoittaa blogissaan, että hallitus on ”yksissä tuumin Timo Soinin takana”.

Lue lisää: Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Näin kokoomus on joutunut asiassa puun ja kuoren väliin.

”Mutta onko Terhon uhkaus vain bluffia?” pohtii Ronkainen.

Ilta-Sanomat kysyi eilen kokoomuksen naiskansanedustajilta, miten he aikovat äänestää. Kahdeksan yhdeksästä kyselyyn vastanneesta kokoomuksen naiskansanedustajasta kertoi äänestävänsä perjantaina ulkoministerin luottamuksen puolesta.

”Vaikkapa Anne-Mari Virolaiselle ei varmasti ole helppo tilanne”, Ronkainen sanoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen on viestittänyt Helsingin Sanomille äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Esimerkiksi Susanna Koski ja Elina Lepomäki sanovat IS:lle kokevansa, että äänestys koskee nyt koko hallituksen luottamusta. Soinin toimintaa on kritisoinut kokoomuksesta myös kansanedustaja Jaana Pelkonen. Hän piti tänään puheenvuoron eduskunnassa keskustelussa, jossa sdp:n Maarit Fedt-Ranta luki Soinia koskevan epäluottamuslause-esityksen.

Puheenvuorossaan Pelkonen korosti tyttöjen aseman ja tasa-arvon merkitystä ja totesi, että ministeri on ministeri kellon ympäri.

Pelkonen ilmoitti tänään Ylen haastattelussa, ettei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Myös Saara-Sofia Sirén teki samanlaisen ilmoituksen. Lue lisää: Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Lue myös: Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Soini-äänestyksestä haittaa vaalikamppailussa?

Viestintäkonsultti, ex-kokoomuspoliitikko Kirsi Piha kommentoi Twitterissä tänään näin:

”Ensin paheksutaan ministeriä joka tietoisesti käyttää ministeriasemaansa edistäen hallituksen vastaista politiikka, sitten äänestyksessä puolustetaan. ”Tätä kutsutaan politiikaksi”? Ei kutsuta vaan selkärangattomuudeksi.”

Piha lisäsi seuraavansa mielenkiinnolla kokoomuksen toimia.

Soini-äänestys voikin jäädä pitkäksi aikaa kummittelemaan liberaaleja naiskansanedustajia. Antti Ronkainen arvioi, että oppositio voi vaalikampanjoinnin kiihtyessä kerta toisensa jälkeen iskeä kokoomuslaisia Soini-äänestyksellä.

Ronkainen myös huomauttaa, että pientä pelivaraa kokoomuksella olisi: kristillisdemokraatit on ilmoittanut äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Koska puolueella on viisi kansanedustajaa, Ronkainen toteaa, että viisi kokoomuslaista voisi näin livetä riveistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, ettei puolue aio kaataa hallitusta eli äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Toisaalta Orpo jätti kuitenkin pienen oven raolleen sanomalla Verkkouutisten mukaan, että ”jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen”.

”Juurisyy tähän tilanteeseen on hallituksen heikkous”, Ronkainen sanoo viitaten hallituksen hyvin niukkaan enemmistöön.

”Kokoomuksen liberaalien kansanedustajien tulee valita, ovatko lojaaleja puolueelle ja hallitukselle vai omille äänestäjilleen”, Ronkainen tiivistää.

Epäluottamuslauseessa Soinia vastaan ovat mukana oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Varsinaista äänestystä Soinin luottamuksesta odotetaan huomenna eduskunnassa kello 13.

LUE MYÖS:

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Nyt tuli linjaus: Timo Soinin toiminta ”ongelmallista” – mutta ei laitonta