Kokoomus perää vaalilupauksenaan miljardin euron kevennystä työn verotukseen. Palkkaverotuksen kevennys rahoitettaisiin haittaveroilla, kuten alkoholiverotuksen kiristyksellä. Alkoholiveron kiristämisen ehdoksi kokoomus puolestaan asettaa viinien vapauttamisen ruokakauppoihin.

Työnteon miljardin euron veronkevennys tehtäisiin ensi vaalikauden aikana. Kevennys sidotaan välillisten, kulutus- ja haittaverojen korotuksiin sekä työllisyyttä vahvistaviin toimiin, kokoomus toteaa tänään julkaistussa vaaliohjelmassaan.

”Ansiotuloverotusta kevennetään vaalikauden aikana yhteensä miljardilla eurolla. Toteutuksessa huomioidaan suhdannetilanne, ja muutosten tarkka ajoitus päätetään asiantuntijavalmistelun pohjalta”, ohjelmassa todetaan.

Ohjelman mukaan kevennys toteutetaan kautta linjan kaikille palkansaajille, koska työn verotus on haitallista kaikissa tuloluokissa.

”Kevennys kohdistuisi myös eläkeläisille. Kevennyksen tätä yksityiskohtaisemmasta kohdentumisesta ei ole vielä päätöksiä.”

Ohjelman mukaan miljardin kevennys voitaisiin kattaa esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä:

– Tupakkaveron kiristys 200 milj. (tupakkatyöryhmän suosituksen mukaan)

– Lämmityspolttoaineiden ja turpeen verotuksen kiristäminen 150 milj.

– Alkoholiveron kiristys 100 milj. (edellytyksenä viinien myynnin vapauttaminen ruokakauppaan)

– Sähköveroluokka I maltillinen kiristys 100 milj. (n. 0,2 sentillä/kwh)

– Online-kassakonejärjestelmä pakolliseksi 140 milj. (verohallinnon selvityksen perusteella)

– Virvoitusjuomaveron laajennus 50 milj. (neutraalisuus myytävien juomien välillä)

– Fossiilisten polttoaineiden energiaveropalautuksen asteittainen poisto 70 mij.

– Kaivoksille louhintavero 20 milj.

”Edellytyksenä on viinien myynnin vapauttaminen ruokakauppaan”

Alkoholiveron kiristyksen kokoomus linkittää mielenkiintoisella tavalla muihin alkoholipoliittisiin tavoitteisiinsa. Ohjelmassa kerrotaan, että veronkiristyksen ”edellytyksenä on viinien myynnin vapauttaminen ruokakauppaan”.

Kokoomuksen yleinen talous- ja verolinjaus on entisellään ja sopii valtiovarainministeripuolueelle.

”Talouskasvu on hidastumassa. Kasvua ei saa entisestään hyydyttää veronkorotuksilla. Siksi kokonaisveroaste ei saa ensi vaalikaudella nousta”, ohjelmassa linjataan.

”Menopuoli pidetään kurissa.”

Kokoomus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta vaalikauden loppuun mennessä ja pidemmällä tähtäimellä 80 prosentin työllisyyteen kauden 2023–2027 loppuun mennessä.

Edellisten, vuoden 2015 eduskuntavaalien alla kokoomuksen vaalilupaus oli peräti kahden miljardin euron kevennys työn verotukseen. Istuva hallitus, jossa kokoomus on mukana, on kautensa aikana keventänyt työn verotusta noin 1,4 miljardilla eurolla.