Oikaisu: Tässä uutisessa kerrottiin aiemmin, että kokoomus voisi vielä tarkastuslaskennassa saada 149 ääntä ja sen myötä Helsingin vaalipiirin viimeisen paikan. Tämä ero oli Terhi Koulumiehen (kok.) ja Mika Raatikaisen (ps.) vertailulukujen ero. 149 lisä-ääntä kokoomukselle eivät riittäisi nostamaan Koulumiehen vertailulukua ohi Raatikaisen.

Kun Koulumies sai seitsemänneksi eniten ääniä, saa hän seitsemäsosan kokoomuksen äänimäärästä. Jotta kokoomus saisi Helsingin vaalipiirin viimeisen paikan, tarvitsisi puolue siis yli 1000 ääntä.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen yhden paikan ero voi vielä tarkastuslaskennassa kääntyä kokoomuksen eduksi, arvioi Uudelle Suomelle vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Perussuomalaisten kannatus vaaleissa oli 0,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin kokoomuksen, mutta puolue sai silti yhden edustajapaikan enemmän, 38, kuin kokoomus. Tilanne voi muuttua tarkastuslaskennassa, sillä kokoomus on 149 äänen päässä Helsingin vaalipiirin viimeisestä paikasta, joka meni perussuomalaisille.

– Kyllä se on tietysti mahdollista. Tuo on aika tiukka tuo ero. Siinä on varmasti jännittämisen paikka. Saa nähdä. On paljon mitättömiksi ehdotettuja ääniä, joihin vaalilautakunta ottaa sitten kantaa, Jääskeläinen sanoo Uudelle Suomelle.

– Mutta 149 ääntä on pieni ero ja sitä kannattaa todella tarkasti laskea.

Ääntenlaskijoita on neuvottu laittamaan kaikki vähänkin epäselvät äänet hylättyjen joukkoon. Niihin, ja kaikkiin muihinkin ääniin, otetaan tarkastuslaskennassa kantaa.

Helsingin vaalipiirissä jännitettiin viime eduskuntavaaleissa kokoomuslaisten Laura Rädyn ja Lasse Männistön tilannetta. Vaali-iltana näytti, että Räty olisi mennyt eduskuntaan, mutta tarkastuslaskenta pudotti hänet viimeiseltä paikalta ja nosti tilalle Männistön.