Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa vaativat hallitusta päättämään asiasta viivytyksettä, jo syksyn budjettiriihessä.

”Terapiatakuu ei voi jäädä odottamaan sote-uudistusta tai pahimmillaan jäädä sen jalkoihin. Hallituksen pitää varmistaa hoitoonpääsy mielenterveyspalveluihin nopeasti”, Grahn-Laasonen ja Sarkomaa vaativat yhteisessä tiedotteessaan sunnuntaina.

Terapiatakuu-kansalaisaloite keräsi eduskunnan käsittelyyn vaaditut 50 000 allekirjoitusta myöhään perjantai-iltana. Terapiatakuun tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa pääsyä mielenterveysapuun.

Kansalaisaloitteen takana on kaksikymmentäneljä mielenterveysjärjestöä. Aloitteen pani vireille helmikuussa Helsingin kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä (vihr).

”Kokoomus kannattaa terapiatakuun tavoitteiden edistämistä lämpimästi. Teimme jo keväällä oman esityksemme hoitotakuuajan huomattavasta lyhentämisestä ja peruspalveluiden vahvistamisesta, sisältäen esityksen nopeammasta mielenterveyspalveluihin pääsystä etenkin lapsille ja nuorille. Mielenterveysongelmat ovat suurimpia syrjäytymisen syitä. Varmistamalla ajoissa ja matalalla kynnyksellä saatava hoito voidaan ehkäistä suurempien ongelmien syntymistä. Siksi kokoomus on esittänyt hoitotakuun tiukentamista”, Grahn-Laasonen ja Sarkomaa sanovat.

Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa ehdotetaan lakimuutosta, jolla taataan kaikille nopea pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon. Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa, ja hoito aloittaa kuukauden sisällä tästä.

”Oikea-aikaisten mielenterveyspalveluiden on oltava yhdenvertaisesti jokaisen niitä tarvitsevan saatavilla. Kansalaisaloitteen ehdottama lakimuutos rakentaisi Suomeen tehokkaan mielenterveyshoidon perustason. Satsaukset maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin, kun yhä useampi saa apua varhaisessa vaiheessa ja mielenterveysongelmista johtuvat työpoissaolot vähenevät ja kalliin erikoissairaanhoidon tarve pienenee”, Grahn-Laasonen ja Sarkomaa toteavat.

Heidän mukaansa muutosta kaivataan etenkin yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

”Terapiatakuu osuu suoraan yhteen sote-palveluidemme kipeimmistä kohdista. Tällä hetkellä mielenterveyspalvelut eivät ole tasapuolisesti kaikkien saatavilla. Eroja on alueellisesti, väestöryhmittäin ja diagnoosiryhmittäin, mutta merkittävin haaste on viive palveluihin pääsyssä. Jonotusajat perusterveydenhuoltoon ja sieltä edelleen erikoissairaanhoitoon ovat kestämättömiä ja eriarvoistavia. Tarvitsemme kipeästi toimia, jotta mielenterveyspalveluihin pääsee yhdenvertaisesti, oikea-aikaisesti ja matalalla kynnyksellä.”

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö ehdotti aikaisemmin tällä viikolla säännöllisiä mielenterveystarkastuksia suomalaisille.

”Seuraamme lasten ja nuorten pituutta, painoa ja yleistä terveydentilaa säännöllisesti. Voisiko terveystarkastuksen rinnalla ottaa käyttöön mielenterveystarkastuksen? Elämän nivelvaiheissa rutiininomainen mielenterveystarkastus tekisi mielenterveyden edistämisestä ja seuraamisesta arkipäivää, madaltaisi kynnystä pyytää apua ja sekä auttaisi ammattilaisia bongaamaan enemmän apua tarvitsevat”, hän sanoi.

Lue myös:

Kansanedustaja: Säännölliset mielenterveystarkastukset Suomeen – ”Uusi kansantauti”

Huolestuttava merkki Suomen työelämästä: Sairauspoissaolot kasvavat – mielenterveyshäiriöt kohta yleisin syy

”Älä nyt sunnuntai-iltana vastaa” – Työministeri Harakka älähti Ylellä suomalaisten roikkumisesta aina töissä