Eduskunta on hyväksynyt lain ravintoloiden uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä.

Aiemmin julkisuudessa kiisteltiin siitä, minkä vertailuajankohdan mukaan ravintolan tulisi saada hyvityksiä myynnin alenemisesta. Vertailuajankohta on tammi–helmikuu tai viime vuoden huhti–toukokuu sen perusteella, mikä on yritykselle parempi.

Tukipaketin koko on arviolta 170 miljoonaa euroa.

Aiemmin eduskunta määräsi ravintolat kiinni lukuun ottamatta take away -myyntiä, mutta ravintolat on määrä avata tietyin ehdoin taas kesäkuun alusta. Myös avaamisehdot ovat tänään eduskunnan käsittelyssä.

Tukipaketin yhteydessä äänestettiin kokoomuksen lausumaehdotuksesta, jossa eduskunta olisi edellyttänyt hallituksen tuovan viipymättä käsiteltäväksi alkoholilain muutosesityksen, jolla sallitaan väliaikaisesti mahdollisuus ravintoloille muiden kuin väkevien alkoholijuomien ulos- ja etämyyntiin.

Ehdotus kaatui äänin 32–20, poissa oli 147 kansanedustajaa. Ehdotuksen puolesta äänestivät paikalla olleet kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat. Vastaan äänestivät hallituspuolueiden ja kristillisdemokraattien kansanedustajat.

Istuntosalissa käytiin kipakkaa keskustelua lausumaehdotuksesta. Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen paheksui kokoomuksen vaatimusta ja piti vastuuttomana sitä, että vakavan epidemian varjolla ajetaan alkoholipolitiikkaa ja populistista linjaa. Hänen mukaansa esimerkiksi viinien myynnin vapauttamista tulisi harkita silloin, kun alkoholipolitiikkaa tarkastellaan kokonaisuutena vakaampina aikoina.

Toisaalta aiemmin esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on pitänyt väliaikaista viinien ulosmyyntiä hyvänä ideana. Vihreiden puoluekokous puolestaan otti kantaa ulosmyynnin sallimisesta miedoille viineille sekä vahvoille oluille ja siidereille jo vuonna 2019.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz totesikin viime viikolla Twitterissä, että hallitus ei vielä ole käynyt asiasta keskustelua, vaan keskustelut olisivat vasta edessä.

Kokoomusedustajat pettyivät

Kokoomuksen kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo, Jaana Pelkonen ja Sari Multala ovat pettyneitä äänestystulokseen.

”Olen valtavan pettynyt hallituspuolueiden ratkaisuun. Muun muassa vihreät puolueena sekä keskustalaiset kansanedustajat Joonas Könttä, Mikko Kärnä ja Antti Kurvinen ovat esittäneet viinien ulosmyynnin sallimista ravintoloille. Voin vain kuvitella ravintola-alan valtavan pettymyksen”, sanoo Wallinheimo tiedotteessa.

”Hallituspuolueiden edustajat tarjoavat märkää rättiä maakuntien lisäksi myös ravintola-alan yrittäjien ja työntekijöiden kasvoille”, hän lisää viitaten eduskunnan eiliseen lentoyhteyksiä koskevaan äänestykseen.

Kokoomusedustajien mielestä ravintolayritysten tukemiseksi olisi rahallisen tuen lisäksi tehtävä myös toimia, joilla edesautettaisiin ravintoloiden mahdollisuutta kannattavaan liiketoimintaan loppuvuoden aikana. He huomauttavat, että ravintoloiden kannattavuudelle on tavanomaista selvästi heikommat edellytykset, kun niitä tietyin ehdoin avataan kesäkuun alusta.

”Ulosmyyntioikeus olisi ollut kustannustehokas tapa pelastaa ravintola-alan yrityksiä ja työpaikkoja. En ymmärrä, miksi tämä mahdollisuus jätetään käyttämättä. Vai onko kyse siitä, etteivät hallituspuolueiden edustajat voi periaatesyistä tukea opposition esityksiä?” kysyy edustaja Multala tiedotteessa.

”Esitimme jo maaliskuussa, että ravintoloiden toiminnan tukemiseksi niille sallittaisiin mahdollisuus viinien ulosmyyntiin ja kotiin toimituksiin. Tämä mahdollistaisi ravintoloille lisäliikevaihtoa nykyisessä tukalassa tilanteessa”, huomauttaa puolestaan Pelkonen.