Kokoomuksen yrittäjätaustaiset kansanedustajaehdokkaat Jukka Kopra,Harri Jaskari, Eero Suutari, Markku Eestilä, Kaj Turunen ja Eero Lehti ihmettelevät sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen aikomuksia poistaa yrittäjävähennys.

”Yrittäjävähennys on hyödyllinen ja oikeudenmukainen. Ihmetystä herättää sdp:n halu kurittaa heitä, jotka ahkerasti tekevät työtä oman omaisuutensa likoon laittaen ja riskit kantaen”, he sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Rinne on sanonut esimerkiksi Kauppalehden haastattelussa, että yrittäjävähennys kohdistuisi eniten tienaaviin henkilöihin. Kokoomuslaisten mukaan väite ei kestä tarkempaa tarkastelua.

”Verohallinnon mukaan yrittäjävähennystä myönnettiin vuonna 2017 noin 364 000 henkilölle, ja suurimman osan euromääräisestä yrittäjävähennyksestä saivat ne henkilöt, jotka ansaitsivat vuodessa 35 000 - 55 000 euroa. Toiseksi suurin ryhmä olivat ne 65 000 henkilöä, joiden tulot olivat 25 000 – 35 000 euroa. Kaiken kaikkiaan yrittäjävähennystä saaneista henkilöistä noin 82 prosenttia tienasi alle 55 000 euroa vuodessa”, tiedotteessa huomautetaan.

Kokoomuslaisten ryhmä muistuttaa samalla 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteesta.

”Ilman yrittäjiä ja heidän luomiaan työpaikkoja tämä maa ei selviydy. Puolueiden tavoittelema 75 prosentin työllisyysaste ei toteudu itsestään, vaan vaatii aktiivisia toimia. Kapuloiden laittaminen työllisyyden ja yrittäjyyden rattaisiin ei edistä tätä tavoitetta, vaan hankaloittaa työpaikkojen syntymistä. Sen sijaan, että sdp:n pääkonttorilla jatkuvasti keksitään uusia ruuveja joilla kansasta tiristetetään viimeisetkin mehut, olisi hienoa, jos siellä mietittäisiin aitoja tulevaisuuteen tähtääviä ratkaisuja”, he sanovat.

Sdp:n kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Harakka vastasi kokoomusedustajille toteamalla, että perusteet yrittäjävähennyksen poistamiselle Suomessa ovat selvät. Lue tarkemmin: Sdp:stä tyrmäys kokoomuslaisten ulostulolle: ”Kaikkein suurituloisimmat ovat saaneet keskimäärin tonnin käteen”

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen syytti lauantaina sdp:tä mittavista veronkiristyksistä. Yrittäjävähennyksen poistamisen lisäksi hän toi esiin listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristäsinen ja osana harmaan talouden torjuntaa esitetyt online-kassajärjestelmien käyttöönoton. Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan esitetyt veronkiristykset maksavat yrittäjille satoja miljoonia euroja.

Päivitetty klo 12.19: Lisätty linkki sdp:n Timo Harakan vastaukseen.

Lue lisää:

Yrittäjäpomolta kova ryöpytys sdp:lle ja SAK:lle: ”Raakaa populismia”

Hämmästys Antti Rinteen linjasta leviää – Kiistää yhteisöverokantansa SK:n haastattelussa

Tyly kuitti Antti Rinteelle: ”Tuhoisa vaikutus - iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin”