Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva tyrmää kannanotossaan sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ”leikittelyn” Suomen Nato-optiolla.

Todennäköisenä tulevana pääministerinä pidetty Rinne totesi viime viikolla vaalitentissä, että Suomea ei välttämättä kelpuutettaisi puolustusliiton jäseneksi, vaikka Suomi Naton jäsenyyttä hakisi. Pääministeriehdokkaan lausunto sai kilpailijoilta kritiikkiä tiistaina.

”Rinne leikittelee Suomen Nato-option kyseenalaistavalla puheellaan vaarallisella asialla. Harmittomaksi sutkautukseksi tarkoitettu lausahdus tosiasiassa kaventaa Suomen turvallisuuspoliittista liikkumatilaa ja ajaisi Suomea harmaalle vyöhykkeelle. Tällaiset puheet noteerataan tarkkaan ei vain EU:ssa, vaan myös suurvalloissa,” Ilkka Kanerva sanoo tiedotteessaan.

”Rinne viittaa [USA:n presidentti Donald] Trumpin epävarmuuteen, ja syyttää muita puoluejohtajia suomettuneisuudesta. Näin käsittämätöntä ulko- ja turvallisuuspoliittista puhetta ei ole kuultu vastuulliselta taholta pitkiin aikoihin. Kukaan muu ei ole havainnut Orpon tai Sipilän kertaakaan livenneen Suomen ulkopoliittiselta linjalta mihinkään suomettuneisuuden suuntaan”, Kanerva sanoo.

Rinne viittasi suomettuneisuuteen, kun kokoomuksen Petteri Orpo tiistaina tuomitsi tämän aiemman Nato-heiton. Rinne tarkoitti viittauksellaan keskusteluhaluttomuutta.

Kanervan mukaan Suomen turvallisuuspolitiikassa pitää säilyttää mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä. Näin on todennut Rinnekin.

”Tästä mahdollisuudesta Suomen on viisasta pitää kiinni jatkossakin, eikä lähteä itse kaventamaan turvallisuuspoliittista liikkumavaraansa. Viimeisenä tällaisesta mahdollisuudesta uskoisi mahdollisen pääministerin olevan halukas luopumaan”, Kanerva arvostelee.

LUE LISÄÄ:

”Käsittämätöntä”, ”Sellaista meidän ei pitäisi sanoa” – Antti Rinteen Nato-kommentti kuumensi tunteita HS-tentissä

Näkökulma: Petteri Orpo jäätyi, kun Antti Rinne hyökkäsi

Sdp:n kannatus putosi alle 20%:n – Antti Rinne: ”Katsotaan miten käy ja kuka on pääministeri”

Kysely: Suomalaisilta tyrmäys Antti Rinteen ja Petteri Orpon sinipunalle – ”Halutaan joko porvarihallitus tai punavihreät”