Ylipormestari, pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskivi pitää turhanpäiväisenä loppuviikolla käyntiin lähtenyttä keskustelua Suomen valtiojohdon työnjaosta.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund nosti asian esiin Naton huippukokouksen yhteydessä.

–Miten se presidentin ulkopolitiikan johto yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa menee tällä hetkellä? Niinistö on Brysselissä ja palaveeraa Junckerin kanssa, isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina. Missä on pääministeri, hän kysyi.

Ilaskiven mielestä vaikuttaa siltä, että monelta on unohtunut se, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

–Toisaalla EU-suhteet kuuluvat sitten pääministerin toimialaan; toivottavasti niin, ettei ns. kahden lautasen strategiasta tarvitsisi enää keskustella. Ja tapaamiset, keskustelut ja neuvottelut ovat juuri sitä arsenaalia, joka kuuluu nimenomaan presidentille - keskustelutilaisuuksien isännöimisistä suurvaltojen johtajille puhumattakaan. Hiljattain presidentti joutuikin toteamaan arvostelijalle, joka kritisoi hänen keskustelujaan, että mikäli tämä on perustuslain vastaista, niin hän joutuu sitten rikkomaan perustuslakia vastaisuudessakin, Ilaskivi kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

–Vanha sanonta kuuluu, että ihmiset seurustelevat mielellään vertaistensa kanssa; presidentit presidenttien. Tästä on kyse tälläkin kertaa. Eivät presidentit Trump ja Putin etsineet yhteyttä meidän pääministeriimme vaan virkaveljeensä. Tämä kannattaisi näitten kritiikkiä harjoittaneitten, jopa ihan professoritasoa edustaneen keskustelijaryhmän pitää mielessä - ellei sitten ajattelu pohjaudu puhtaaseen puoluepoliittiseen nokitteluun: Keskustan pääministeri kontra kokoomustaustainen presidentti, hän jatkaa.

Lue myös: Professori kummastelee valtiojohdon työnjakoa: ”Missä on pääministeri?”